Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 15°C Még több cikk.

Nem volt egyetértés a CIA-n belül a kemény vallatásról

A The Washington Postból (WP) pedig az derül ki: a pszichológus adhatott tippeket a rab lelki és testi megtörésére.
Magas beosztású CIA vezetők döntöttek az egyik állítólagos al-Kaida tag elleni kemény vallatási technikák alkalmazása mellett annak ellenére, hogy maguk a kihallgatást végző nyomozók ezzel nem értettek egyet - írta szombati számában a The New York Times (NYT). Egy másik lapból, a The Washington Postból (WP) pedig az derül ki: a pszichológus adhatott tippeket a rab lelki és testi megtörésére.

A NYT szerint annak ellenére rendelték el például a waterboarding-technika bevetését, hogy a nyomozók úgy vélték: a rab, Abu Zubaidah már mindent elmondott, amit tudott. Az NYT meg nem nevezett titkosszolgálati források és a nemrég nyilvánosságra hozott titkos washingtoni dokumentumok nyomán arra a következtetésre jutott, hogy Zubaidah sokkal értékesebb és használhatóbb információkkal szolgált, amíg normálisan bántak vele. A keményebb vallatási technikák emellett fogvatartóiban is rossz érzéseket keltettek. A vízbefojtást szimuláló waterboarding mellett dobozba zárták Zubaidah-t, és a falhoz csapták. A The Washington Post című lap ugyancsak foglalkozik Zubaidah-val.

Értesülésük szerint a CIA első lépésként két emberre korlátozta a rab kapcsolatrendszerét: kihallgatójára és pszichológusára. Elképzelhető, hogy maga a pszichológus adott gyakorlati tanácsokat arra vonatkozóan: hogyan lehet a leghatékonyabban megtörni Zubaidah-t pszichésen és fizikálisan. Vallatása során fölhasználták például azt az információt, hogy félt a rovaroktól - írta a Post. George Bush volt amerikai elnök maga mondta a 2002-ben elfogott Zubaidah-ról, hogy ő volt Oszama bin Laden al-Kaida vezető "hadműveleti parancsnoka". Más washingtoni vezetők is úgy nyilatkoztak róla, hogy bin Laden bizalmi embere, és kucsfontosságú szerepe volt a 2001 szeptember 11-i terrortámadás megtervezésében.

Olvasóink írták

 • 3. flexsnake 2009. április 19. 19:40
  „Mese habbal. Neki ugye vannak jogai, a két toronyban mikor összedőlt az embereknek miért nem voltak jogaik?
  Húzzák ki a belét és tekerjék vaskampókon!”
 • 2. flexsnake 2009. április 19. 19:40
  „Mese habbal. Neki ugye vannak jogai, a két toronyban mikor összedőlt az embereknek miért nem voltak jogaik?
  Húzzák ki a belét és tekerjék vaskampókon!”
 • 1. comet 2009. április 18. 16:37
  „mindenhol vannak degeneráltak. A lényeg ezek kíszűrése. Nélkülük csak erősebb a hadsereg.
  Ahogy Lao Ce mondá vala egykoron- az erős győz és megtorpan.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hazaérkezett a kalózok fogságából kiszabadított kapitány

A kapitányt kiszabadítása után Kenyába vitte a USS Bainbridge, ahonnan Málta és Santiago érintésével… Tovább olvasom