Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Német lapok méltatják a 80 éves Kertész Imrét

Németország - Több vasárnapi német újság megemlékezést közölt Kertész Imréről annak kapcsán, hogy az irodalmi Nobel-díjas magyar író november 9-én tölti be 80. életévét.
A Der Tagesspiegel a lap kulturális rovatában megjelent írásban kiemelte Kertész Imre egy korábbi kijelentését, amely szerint "számára zsidósága semmit nem jelent".

Az újság emlékeztetett arra, hogy eddigi élete háromnegyede alatt Kertész Németországban ismeretlen volt. Az író még csak egy "hír" volt akkor, amikor a vasfüggöny lebontását közvetlenül megelőző években Esterházy Péter, Nádas Péter és Mészöly Miklós határozták meg a kortárs magyar irodalom németországi képét. Első könyve német nyelven 1990-ben jelent meg, mégpedig a Sorstalanság meglehetősen kétes értékű fordításban, és további hat évre volt szükség ahhoz, hogy már egy "csiszoltabb" formában újból kiadják. A kudarccal, a Kaddis egy meg nem született gyermekért című könyvével, valamint a Felszámolással együtt ez az Auschwitzot körüljáró tetralógia hozott hírnevet számára. Az újság utalt a 2002-ben megkapott irodalmi Nobel-díjra, majd Kertész K. dosszié című önéletrajzi művére, amelyből - mint írta - lépésről lépésre nyomon követhető volt Magyarországtól való eltávolodása és Németországhoz való közeledése.

A Der Tagesspiegel külön foglalkozott az írónak a zsidóságról alkotott véleményével. "Számomra zsidóságom nem jelent semmit" - írta Kertész a Kaddisban is, hozzátéve: "Pontosabban fogalmazva, mint zsidóság nem jelent semmi, tapasztalatként mindent."

Ugyancsak a kulturális rovatban közölt megemlékezést Kertész Imréről a Welt am Sonntag. A hetilap beszámolt egy, az íróval a napokban folytatott, meglehetősen személyes hangú beszélgetésről. Kertész elmondta, hogy a születésnapi vacsora után Magyarországra utazik. "Szabadságon leszek" - fogalmazott az író, aki az elmúlt évekre visszatekintve kijelentette:" Néhány dolog, ami nem volt szép, a végére megszépült."

Szavai szerint vágyai, álmai nincsenek. "Meg akarom lepni magam" - tette hozzá, utalva arra, hogy új regényen dolgozik, amelyet be akar fejezni. "80 éves leszek, de még nem halok meg. Sok még a teendőm" - jelentette ki.

Olvasóink írták

 • 7. ráérő 2009. november 08. 22:25
  „,,Az elmúlt tíz évben folyamatosan rosszabbodott a helyzet. A szélsőjobboldal és az antiszemiták uralkodnak. A magyarok régi káros szenvedélyei - a hazugság, a dolgok elfojtására való hajlam - jobban jellemzők, mint valaha "................. Nézz ki az ablakon te szerencsétlen !!! Kötelességednek érzed szapulni a magyarokat?? ..."A Die Welt szerint az év első 9 hónapjában 800, egyértelműen antiszemita indíttatású, összesen 14 ezer szélsőjobboldali tevékenységhez köthető bűncselekményt regisztráltak, amelyekben összesen 643 ártatlan sebesült meg. Nem ritka a tárgyi rongálás sem: a szövetségi parlament által idézett statisztikák szerint minden héten vandalizmus áldozatává válik legalább egy zsidó temető Németországban." De Angliában sem jobb a helyzet. Január és június között 609 antiszemita indíttatású támadást követtek el az Egyesült Királyságban. Ezek többsége gyalázkodó megnyilvánulás volt, azonban 77 esetben erőszakig fajultak a dolgok.
  Akkor most mi van? Én nem tudok ilyen mennyiségű és súlyosságú eseményekről Magyarországon."......Majd gyere de csak akkor ha az árja nép hiv.Érezd jol magad választott hazádban ahol az antiszemitizmusnak nyomát sem látod!”
 • 6. fazer 2009. november 08. 19:37
  „"A magyarok régi káros szenvedélyei - a hazugság, a dolgok elfojtására való hajlam - jobban jellemzők, mint valaha."

  Egy szép történet erkölcsről, jellemről:
  http://www.gondola.hu/cikk.php?szal=16222”
 • 5. ráérő 2009. november 08. 16:57
  „Ha ennyi baja van a "hazájával" nyugodtan küldje vissza a Nobel-dij után járo tiszteletdijat is. Akár vissza is utasithatta volna ,mert látszik mennyire "magyar".és mekkora szüksége van Magyarországra..Egy biztos soha nem érdekelt és nem olvastam el a könyvét és nem is fogom.Mennyen a jo.................... Most hol vannak az adofizetők pénzét védők.??”
 • 4. kisokos 2009. november 08. 16:09
  „"Nagyvárosi ember vagyok, és mindig az is voltam. Egy nagyvárosi ember nem budapestinek vallja magát. A város ugyanis teljes mértékben balkanizálódott. Egy nagyvárosi ember Berlinhez kötődik."
  Egy rövid megjegyzés Imre Kertesz eme kijelentéséhez. Az elmúlt húsz évben biztos azért süllyedt Budapest erre a szintre, mert tiszta árja vezetése volt. Esetleg rosszul tudom ? Egyébként Imre Kertesz ennek a balkanizálódott városnak a díszpolgára, vagyis a nyilatkozatát úgy is lehet értelmezni,hogy amilyen a város, olyan a díszpolgára is.”
 • 3. 751510 2009. november 08. 15:27
  „,,Az elmúlt tíz évben folyamatosan rosszabbodott a helyzet. A szélsőjobboldal és az antiszemiták uralkodnak. A magyarok régi káros szenvedélyei - a hazugság, a dolgok elfojtására való hajlam - jobban jellemzők, mint valaha."

  ,,Az európai kultúra terméke vagyok, egy dekadens, ha akarja, egy gyökértelen. Ne kössön engem Magyarországhoz"

  ,,Nagyvárosi ember vagyok, és mindig az is voltam. Egy nagyvárosi ember nem budapestinek vallja magát. A város ugyanis teljes mértékben balkanizálódott."

  Néhány szimpatikus idézet a kérdéses interjúból, ami elkerülte a DM figyelmét.”
 • 2. igazságkereső 2009. november 08. 13:19
  „Kedves Efrájem Gartner,magyarul: Kertész Imre! Ezt hívják nálunk Magyarországon a magyarság megtagadásának! Érezze jól magát Németországban,ahol Ön gyökerek nélkül élhet könyvével együtt, melyért tulajdonképp a Nobel díjat kapta,de miről is szólt a könyve,kedves Elfrájem?!”
 • 1. dodó 2009. november 08. 12:16
  „"...Az újság a többi között arról faggatta a német fővárosban élő írót, hogy berlininek vagy budapestinek érzi magát. Kertész kijelentette: "Nagyvárosi ember vagyok, és mindig az is voltam. Egy nagyvárosi ember nem budapestinek vallja magát. A város ugyanis teljes mértékben balkanizálódott. Egy nagyvárosi ember Berlinhez kötődik."

  Arra a kérdésre, hogy mi nyűgözi le őt annyira Berlinben, Kertész két dolgot emelt ki: Berlin a világ zenei központja - jelentette ki, hangoztatva: ez az egyik döntő oka annak, hogy immár nyolc éve Berlinben él.

  "Az elmúlt tíz évben folyamatosan rosszabbodott a helyzet. A szélsőjobboldal és az antiszemiták uralkodnak. A magyarok régi káros szenvedélyei - a hazugság, a dolgok elfojtására való hajlam - jobban jellemzők, mint valaha. Magyarország a háborúban, Magyarország és a fasizmus, Magyarország és a szocializmus: semmi nem kerül feldolgozásra, mindent csak megszépítenek" - jelentette ki.

  "Nincs az Ön, az irodalom terén rendkívül gazdag országában semmi olyan, amihez kötődne?" - kérdezte az írót a Die Welt újságírója.

  "Az európai kultúra terméke vagyok, egy dekadens, ha akarja, egy gyökértelen. Ne kössön engem Magyarországhoz" - jelentette ki válaszában Kertész."

  Köszönjük, Efrájem Gartner!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dodik Bosznia felbomlásának lehetőségéről beszél

Szerbia - A boszniai szerbek vezetője az ország belső bénultságát megszüntető lehetséges lépések… Tovább olvasom