Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Német teológusok a cölibátus eltörlését követelik

Mélyreható reformokat, többek között a papi nőtlenség eltörlését követeli több mint száz német, osztrák és svájci teológus egy német lapban pénteken közzétett nyilatkozatban.
A 144 aláíró síkraszáll azért, hogy a katolikus egyház - a protestánsoknál már bevett gyakorlatot átvéve - tegye lehetővé nők pappá szentelését. Egyúttal szorgalmazzák, hogy a hívők az eddiginél nagyobb beleszólást kapjanak az egyházi élet alakításába, többek között a püspökök megválasztásába.

A németországi, ausztriai és svájci egyetemeken katolikus teológiát oktató vallástudósokat az egy évvel ezelőtt kirobbant botránysorozat késztette erre a lépésre. Tavaly januárban derült fény az első - és utána még számos - olyan esetre, amelyben zömmel németországi egyházi intézmények alkalmazottai, vezetői rontottak meg, illetve bántalmaztak gondjaikra bízott kiskorúakat és serdülőket.

Mint a nyilatkozatról beszámoló Süddeutsche Zeitung írta, a 400 katolikus teológiaprofesszor közül minden harmadik adta a nevét a deklarációhoz. Judith Könemann münsteri vallásoktató, a szöveget szerkesztő bizottság tagja a müncheni újságnak elmondta: az aláírók között egyaránt akadnak reformer és konzervatív szellemű teológusok. Számuk jóval magasabb is lehetett volna, ám több olyan személy, aki magánjellegű beszélgetések során üdvözölte a tervezett lépést, mégsem adta a nevét a nyilatkozathoz. Ezt Könemann azzal magyarázza, hogy egyesek éppen fellebbezési eljárás alatt állnak, mások elöljárója az egyházmegyén belül egy igen szigorú püspök. "Ez a körülmény is sokat elárul a katolikus teológiában uralkodó viszonyokról" - jegyezte meg az újság.

A mostani felhíváshoz hasonlóra 22 éve nem volt példa Németországban. 1989-ben kétszázhúsz vallástudós tiltakozott az úgynevezett kölni nyilatkozatban a gyámkodás, II. János Pál pápa tekintélyelvű vezetési stílusa ellen, és tört lándzsát a katolicizmus nyitottsága mellett. A kiváltó ok az volt, hogy az egyházfő - a német hívők körében mutatkozó ellenállást semmibe véve - a korábban Berlinben szolgáló Joachim Meisner bíborost nevezte ki Köln érsekévé.

A német püspöki konferencia pozitívan reagált a teológusok nyilatkozatára. Pénteken kiadott közleményében a konferencia titkára úgy vélte, hogy a dokumentum értékes hozzájárulást jelent a hit és az egyház németországi jövőjéhez. Egyúttal rámutat: a fölvetett kérdések egy része "feszültséget kelt a hivatalos egyházi tételekhez és teológiai meggyőződésekhez" képest. A megpendített témák mielőbbi tisztázásra szorulnak, a püspöki konferencia tavaszi közgyűlése a maga részéről javaslatokkal fog előállni - ígérte Hans Langendörfer titkár.

Olvasóink írták

 • 8. cselac 2011. február 05. 08:45
  „Hogy te mekkora tapló vagy öreg. Ez a vitának az a szintje, ahol a korlátoltságod, meg a kicsinyességed újra kiütközött, meg ahová kár lenne lesüllyedni. Tudod, a gyerekek szoktak ilyen mutogatós stílusban reagálni, amikor tudják, hogy nincs reakció, nincs igazuk és futás közben röhögve hátrafelé vihogva mutogatnak. Szánalmas vagy, fórumforradalmár, lezártam a veled való kommunikációt...ja, nyugdíjas, hogyne.”
 • 7. deszkás 2011. február 05. 08:33
  „CSELAC! Koccoljál. Ismered a középső ujjam fönt a többi behajtva. :)))))”
 • 6. hahaha62 2011. február 05. 00:42
  „NA VÉGRE---HA AZ EGYHÁZ IS OLVASNÁ A BIBLIÁT-AKKOR MÉG SOK ÚJDONSÁGOT FEDEZNE FEL Ő IS BENNE!Lásd reinkarnáció- ---lenne még hová fejlődni-de legalább elindult a dolog !Talán ISTEN ezt is jobban tudta és ezért teremtett kulcsot és zárat-mert illenek egymáshoz.
  pesze a selejtkék ezt tovább fejlesztették -és már a kulcs a kulccsal is összeillik-a zár is a zárral.......alacsony a kerítés-az a baj!”
 • 5. cselac 2011. február 04. 21:39
  „Mi van bátyámuram, meg tetszett sértődni? Akkor hívja a haverokat :D.

  Milyen cáfolatot vár? Megkerestem magának fél perc alatt a cikket, utána meg rákérdeztem, hogy esetleg nem akarja-e beírni ide is. Cáfolja a lóf@sz, Eichmannak tényleg vatikáni útlevele volt, de attól még nem lesz előrébb senki, hogy minden tetves egyházzal kapcsolatos cikkhez leírja ezt. Horn Gyula meg pufajkás volt, Cohn-Bendit pedofil, a sör meg finom. És?”
 • 4. deszkás 2011. február 04. 19:49
  „CSELAC! Azt irok le amit akarok kérdezésed nélkül .Kapis? Hazugsággal nem vádolsz esetleg? Sértő vajon miért hogy a Vatikánról igy nyilatkozok wazze 2X ? Talán te is pap vagy hogy bort iszol és vizet prédikálsz? Nos várom a http-t cáfolatodként HA VAN!!!!! NESZE a kutyának meg tessék.”
 • 3. cselac 2011. február 04. 17:40
  „Na, deszkás, nesze: http://www.delmagyar.hu/belfold_hirek/gyermekporno-oldalakat_latogatott_egy_baranyai_plebanos/2201913/

  Kb. 5 mp-be került megtalálni :D. Itt esetleg nem akarod újra elmondani, mint minden egyházzal kapcsolatos cikknél, hogy Eichmannak vatikáni útlevele volt?”
 • 2. deszkás 2011. február 04. 17:32
  „A Baranyai pedofil pap cikke hová lett?”
 • 1. Pepejeans 2011. február 04. 16:55
  „Azt miért nem követelik,hogy a pedofil papokat megbüntessék??????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szánkóbalesetben meghalt egy magyar férfi Svájcban

Szánkóbalesetben meghalt egy magyar állampolgárságú férfi Svájcban - jelentették pénteken helyi… Tovább olvasom