Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Német választások: nagykoalíció alakulhat Németországban

Az Angela Merkel vezette konzervatívok várhatóan nagykoalícióra lépnek a szociáldemokratákkal.
Herman Van Rompuy gratulált Angela Merkelnek

Herman Van Rompuy, az Európai Unió tagországainak állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanács elnöke gratulált Angela Markel német kancellárnak, a kereszténydemokraták (CDU) vezetőjének a vasárnapi németországi parlamenti választáson elért eredményhez.

"Biztos vagyok abban, hogy a Német Szövetségi Köztársaság és annak kormánya továbbra is elkötelezett lesz amellett, hogy hozzájáruljon a békés és gazdaságilag sikeres, valamennyi polgár javát szolgáló Európa felépítéséhez" - fogalmazott a belga kereszténydemokrata politikus.

Herman Van Rompuy örömének adott hangot, hogy a választási eredmények tanúsága szerint folytatódhat szoros együttműködése Angela Merkellel.

Merkel: stabil többségre van szükség a kormányzáshoz

Stabil parlamenti többségre van szükség a kormányzáshoz - jelentette ki Angela Merkel német kancellár vasárnap este Berlinben.

A Bundestagba bekerült pártok vezetőinek a közszolgálati televíziókban sugárzott fórumán Merkel hangsúlyozta: a hivatalos előzetes végeredmény kihirdetéséig a konzervatívok nem találgatnak arról, hogy milyen összetételű kormány alakulhat. Az azonban biztos, hogy kisebbségi kormány nem lesz. "Nem játszunk va banque-ot" (nem teszünk fel mindent egy lapra) - mondta Merkel.

Késő esti eredménybecslések szerint a konzervatív CDU/CSU nagy előnnyel győzött, de a korábbi becslésekkel ellentétben nem szerzett abszolút többséget.

Peer Steinbrück, a szociáldemokraták (SPD) kancellárjelöltje hangsúlyozta: "Merkel térfelén pattog a labda". Hozzátette: pártjának azt tanácsolná, hogy ne lépjen koalícióra a konzervatívokkal, ha végül mégiscsak megszerzik az abszolút többséget.

Csak a konzervatívok győzelme a biztos az első részeredmények szerint

Csak az Angela Merkel vezette konzervatívok győzelme a biztos a vasárnapi német választások után készült első eredménybecslések szerint. A konzervatív CDU/CSU pártszövetség abszolút többséget szerezhet a Bundestagban, a törvényhozás alsóházában, de nagykoalícióra is léphet a szociáldemokratákkal (SPD), és elméletileg a Zöldekkel is alakíthat kormányt.

A 20 óra körül készült becslések szerint a CDU/CSU a szavazatok 42,4-42,5 százalékát szerezte meg. Az ARD közszolgálati televízió megbízásából készült mandátumbecslés szerint a konzervatívoknak 302 képviselőjük lehet az 598 tagú Bundestagban. A ZDF vizsgálata szerint a Bundestag 606 tagú lehet, és az uniópártok 304 helyet szerezhetnek.

A 42 százalék körüli eredménnyel azért lehetséges az abszolút többség, mert rendkívül magas, nagyjából 15 százalékos a parlamenten kívül maradó pártokra adott szavazatok aránya, ami módosítja a Bundestagba bejutott pártok közötti erőviszonyokat.

A CDU/CSU csaknem 10 százalékponttal növelte támogatottságát a 2009-es választáson elért 33,8 százalékhoz képest.

A konzervatív uniópártok a II. világháború óta egyszer, 1957-ben szereztek abszolút többséget. Legutóbb 19 éve, 1994-ben értek el 40 százalék feletti eredményt.

"Szuper eredményt értünk el" - mondta Angela Merkel a CDU berlini székházában. Hozzátette: a konzervatívok felelősségteljesen járnak el, és csak a hivatalos előzetes végeredmény megjelenése után döntenek a következő lépésekről.

A CDU/CSU eddigi koalíciós partnere, a liberális FDP nem lépte át az 5 százalékos bejutási küszöböt, 4,5-4,6 százalékos eredménnyel végzett a becslések szerint, így 64 év után kiesik a Bundestagból. "Ezek a legkeserűbb és legtragikusabb órák a német Szabad Demokrata Párt történetében" - mondta Philipp Rösler pártelnök. Hozzátette: vállalja a felelősséget a súlyos választási vereségért.

Az FDP 2009-ben még történelmi csúcsot jelentő 14,6 százalékot szerzett.

Az SPD 25,4-25,7 százalék közötti eredményt ért el, kismértékben javított a 2009-es 23 százalékhoz képest, ami a legrosszabb választási eredmény volt a 150 éves párt történetében. Peer Steinbrück, az ellenzéki párt kancellárjelöltje hangsúlyozta: a szociáldemokraták semmiféle koalíciós spekulációra nem hajlandóak. A kormányzáshoz szükséges többségről Angela Merkelnek kell gondoskodnia - tette hozzá Steinbrück.

A Baloldal a szavazatok 8,3-8,5 százalékát szerezte meg az első becslések szerint, gyengült a 2009-es 11,9 százalék után. Ugyanakkor a Baloldal vasárnap a harmadik legnagyobb német politikai párttá lépett elő - emelte ki Gregor Gysi parlamenti frakcióvezető.

A Zöldek is gyengültek, 8,1-8,2 százalékot szereztek a 2009-es 10,7 százalék után. A környezetvédők egyik céljukat sem érték el, nem sikerült a szociáldemokratákkal együtt leváltani a Merkel-kormányt, és a párt támogatottságát sem sikerült növelni - ismerte el Jürgen Trittin, az ökopárt kampányát vezető duó egyik tagja.

A parlamenten kívüli pártok közül a bejutásra leginkább esélyesnek tartott Alternatíva Németországnak (AfD) 4,9 százalékot ért el, kevéssel az 5 százalékos küszöb alatt végzett a becslések szerint.

A választási részvételi arány 73 százalékos volt, növekedett a legutóbbi, 2009-es választáson regisztrált történelmi mélyponthoz, a 70,8 százalékhoz képest.

A hivatalos előzetes végeredmény várhatóan hétfő hajnalban jelenik meg.

Közvélemény-kutató: Merkel volt a nyerő kártya

A konzervatív uniópártok Angela Merkelnek köszönhetik magabiztos választási győzelmüket - értékelte a vasárnapi németországi voksolás kimenetelét a Forschungsgruppe Wahlen (FW).

A kutatóintézet szerint az eredményben döntő szerepet játszott a kancellár kiemelkedő tekintélye. 1990 óta - amikor Helmut Kohl állt a szövetségi kormány élén - egyetlen kancellárnak sem volt olyan kedvező imázsa a lakosság körében, mint most Merkelnek. A megkérdezettek 80 százaléka úgy vélte, hogy a kormányfő jó munkát végzett 2009 óta.

Az FW kimutatása szerint növekedett a pártok listavezetőinek a jelentősége. A megkérdezettek 34 százaléka úgy vélte, hogy számukra fontosabb, ki lesz a kancellár, mint az, hogy mely pártok fognak közösen kormányozni a választások után. 2009-ben még csak 28, 2005-ben pedig 19 százalék vélekedett így.

Abszolút többséget szerezhetnek a konzervatívok

Akár abszolút többséget is szerezhet a CDU/CSU konzervatív pártszövetség a vasárnapi választáson az első mandátumbecslések szerint.

Az ARD közszolgálati televízió megbízásából az exit pollok és az első részeredmények alapján készült vizsgálat szerint a konzervatívoknak 302 mandátumuk lehet az 598 tagú Bundestagban. A ZDF vizsgálata szerint 304 helyet szerezhetnek az uniópártok.

Az első részeredmények szerint a CDU/CSU 42 százalék körüli eredménnyel nyerte meg a választást. Ugyanakkor rendkívül magas, 15 százalék körüli a parlamenti küszöbön elbukott pártokra adott szavazatok aránya, ami módosítja a Bundestagba bejutott pártok közötti erőviszonyokat.

Nagykoalíció alakulhat Németországban

A CDU/CSU konzervatív pártszövetség végzett az élen a vasárnapi német parlamenti választásokon, de nem tudja folytatni a kormányzást az FDP-vel, mert a liberális párt nem érte el az 5 százalékos parlamenti bejutási küszöböt az urnazárás után közölt exit poll felmérések szerint. Az Angela Merkel vezette konzervatívok így várhatóan nagykoalícióra lépnek a szociáldemokratákkal (SPD).

Az ARD közszolgálati televízió felmérése szerint a CDU/CSU 42 százalékot szerzett, az FDP 4,7 százalékot. Az SPD 26 százalékkal végzett a második helyen. A Baloldal 8,5 százalékkal a harmadik. A Zöldek 8 százalékot szereztek.

A ZDF közszolgálati televízió felmérése alapján a konzervatívok 42,5 százalékot értek el, az FDP pedig 4,5 százalékot. Az SPD 26,5 százalékot, a Baloldal 8,5 százalékot, a Zöldek 8 százalékot szereztek.

Az euroszkeptikus Alternatíva Németországnak (AfD) egyik felmérés szerint sem lépte át a bejutási küszöböt, az ARD-nél 4,9 százalékon, a ZDF-nél 4,8 százalékon állnak a szavazóhelyiségből távozó választók nyilatkozatai alapján végzett reprezentatív felmérések (exit poll) szerint.

A választási részvételi arány 73 százalékos volt, növekedett a legutóbbi, 2009-es választáson regisztrált történelmi mélyponthoz, 70,8 százalékhoz képest.

A CDU/CSU pártszövetség legutóbb 19 éve, az 1994-es választáson ért el 40 százalék feletti eredményt, akkor 41,4 százalékot szerzett. A 2009-es választáson a szavazatok 33,8 százalékával végeztek az élen.

A CDU/CSU sorban a harmadik választást nyerheti meg az exit poll vizsgálatok szerint, Angela Merkel, a CDU elnöke pedig a harmadik kormányfői ciklusát kezdheti. A CDU és bajor testvérpártja, a CSU 2005-2009 között nagykoalícióban kormányzott az SPD-vel.

Az FDP 64 év után veszíti el a képviseletet a Bundestagban, a német törvényhozás alsóházában, amennyiben a végeredmény az exit polloknak megfelelően alakul. A liberálisok 2009-ben minden korábbinál jobb eredményt, 14,6 százalékot értek el.

Az SPD kismértékben javított 2009-hez képest, amikor a 150 éves párt 23 százalékkal történetének legrosszabb választási eredményét könyvelte el.

A vasárnapi választás hivatalos előzetes végeredménye hétfő kora reggelre várható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Először tartottak magyar pálinkafesztivált Amerikában

Az eseményen, amelynek bevételét a Lindeni Kerekasztal Társaság elnevezésű magyar szervezet… Tovább olvasom