Délmagyar logó

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 4°C | 20°C Még több cikk.

Németország 10 év múlva lemond az atomenergiáról?

Németország - Németországnak 10 év múlva végérvényesen le kell mondania az atomenergiáról. Ezt tartalmazza annak a tekintélyes bizottságnak a jelentése, amelyet Angela Merkel kancellár bízott meg a kérdés tanulmányozásával.
A korábbi politikusokból, továbbá tudósokból és egyházi személyiségekből álló, úgynevezett Bölcsek Tanácsa előzetes értesülések szerint azt tanácsolja a kancellárnak, hogy Németország legkésőbb 2021 végéig zárja be atomerőműveit. A testület szerint tíz év alatt végrehajtható a szükséges energiapolitikai fordulat, mindenekelőtt a megújuló energiaforrások hasznosítására való áttérés.

Vasárnapi sajtóértesülések szerint a Merkel vezette konzervatív-liberális kormánykoalíció már este napirendre tűzi a javaslatban foglaltakat, noha azt a bizottság csak hétfőn terjeszti elő hivatalosan. Sőt a kancellár a konszenzuskeresés reményében találkozóra hívta az ellenzéki pártok vezetőit is.

Az atomenergia, illetve az atomerőművek jövőjével kapcsolatos vita nem új keletű Németországban. A fukusimai atomkatasztrófa nyomán azonban ez új lendületet kapott, a lakosság körében pedig még inkább felerősödött az atomenergia-ellenes hangulat. Ezt bizonyítja, hogy március közepén szerte az országban mintegy 250 ezren, most szombaton pedig csaknem 150 ezren tüntettek az atomerőművek bezárásáért.

Merkel ennek nyomán kormánya energiapolitikájának felülvizsgálatát ígérte, és kilátásba helyezte az atomenergiáról való, gyorsabb ütemű lemondást. A kancellár elrendelte azt is, hogy a 17 németországi atomerőmű közül a hét legidősebbet átmeneti időszakra, azaz három hónapra zárják be. Egyidejűleg megbízta az említett bizottságot, hogy dolgozza ki az atomerőművek bezárásának, valamit a megújuló energiaforrásokra való ésszerű áttérésnek a menetrendjét.

Mindez a jelek szerint a hajrához érkezett, noha változatlanul sok a nyitott kérdés. Hírek szerint a kancellár és pártja, a konzervatív CDU az erőművek bezárása mellett van, és a bizottság által javasolt tízéves intervallumot elfogadhatónak tartja. A koalíciós partner FDP azonban ezt némileg elsietettnek tartja. Nem megoldott még a biztonságos áramellátás problémája sem, és több kérdést vet fel a kormány, valamint az energetikai konszernek közötti együttműködés jövője.

Olvasóink írták

 • 4. csafe 2011. május 29. 22:28
  „Bocsi, mégsem töröltétek! :-)
  Egy darabig nem láttam :-(”
 • 3. csafe 2011. május 29. 22:26
  „Nem tudom mi baj volt a hozzászólásommal, hogy törölték!
  Igenis, aki azt mondja hogy a közeljövőben széllel nappal ki lehet szólgálni a német villamesenergiarendszert, az nem tudja mit beszél, vagy vakítja a népet!
  Atomerő nélkül, csak ha visszamegyünk a középkori életmódhoz akkor lehet meglenni!!”
 • 2. csafe 2011. május 29. 21:36
  „1. lukrecia
  Ez naivitás! Soha nem lehet nap és szélenergiával egy ekkora rendszert fenttartani!
  Majd viszakoznak, amikor külföldi atomerőművektől fogják a kiegyenlítő energiát vásárolni, aranyáron.
  Majd addig tiltakoznak csak, amíg a kedves polgár észre nem veszi, hogy 2÷3 szorosára nőtt az áram ára. Ráadásul nincs kizárva, hogy időnként a rendszer összeomlik és bennünket is magával rántanak...”
 • 1. lukrecia 2011. május 29. 14:40
  „Megtehetik, hiszen majdnem minden hazon napelem van mar most is. A szeleromuveket egy kozponti rendszerbe fogjak kapcsolni , es gyakorlatilag levalhatnak az atomenergiarol.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tucatnyi civil, főleg gyerekek, haltak meg egy NATO-légicsapásban

Afganisztán - Tizennégy civil - zömmel gyerek - halt meg egy NATO-légicsapásban szombaton a… Tovább olvasom