Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 17°C | 26°C Még több cikk.

Németország kiadna egy volt SS-tagot

Németország - A német kormány hajlandó közreműködni abban, hogy Hollandia végre börtönbe zárhasson egy elítélt háborús bűnöst, aki azonban évtizedekkel ezelőtt Németországba szökött az ítélet végrehajtása elől.
A Süddeutsche Zeitung értesülése szerint mind a berlini igazságügyi, mind a külügyminiszter kész egyengetni az utat egy úgynevezett végrehajtási átvételi kérelem előtt.

Az ügy főszereplője a 88 éves holland Klaas Faber egykori SS-tag, akit 1947-ben hazájában, többszörös gyilkosság vádja alapján, halálra ítéltek. Egy évvel később az ítéletet életfogytig tartó börtönbüntetésre változtatták. A férfi 1952-ben megszökött a börtönből, s egy német rendőr (egykori háborús bajtársa) segítségével Nyugat-Németországba menekült.

A holland hatóságoktól érkezett kiadatási kérelmet egy hitleri rendeletre hivatkozva utasította el a nyugatnémet fél. A "Führer" 1943-ban úgy határozott, hogy a Waffen-SS-be belépő összes holland önkéntes német állampolgárságot kap. Faber ezt 1945 után is megtartotta - a (nyugat)német törvények értelmében pedig a német állam egyetlen polgára sem adható ki külföldi hatóságnak, bármilyen bűncselekmény terheli is a lelkét.

Hollandia legutóbb 2004-ben kérte Faber kiadatását, ezt akkor formai okokra hivatkozva tagadta meg az ingolstadti tartományi bíróság. Sabine Leutheusser-Schnarrenberger szövetségi igazságügyi miniszter a napokban kétségbe vonta e döntés jogszerűségét, s ezt közölte a bajor tartományi igazságügyi miniszterrel. Beate Merk válaszában azt írta: amennyiben Hollandia ismét kérné Faber kiadatását, azt "újból megvizsgálnák". Döntő tényező az lesz az elbírálás során, vajon fölmerülnek-e olyan új tények, amelyek megkérdőjelezik az ingolstadti bíróság határozatát.

Olvasóink írták

 • 4. dodó 2010. augusztus 30. 11:36
  „Ha a múltkori SS másfél év alatt 430 000-t ölt meg, erről - mivel nem tudjuk mennyit szolgált - nyugodtan feltételezhetünk másfél-két milliót is.”
 • 3. zero 2010. augusztus 29. 18:27
  „Ha jól tudom 620 000 ezer embert ölt meg egyedül .Biztosan megérdemli”
 • 2. deszkás 2010. augusztus 29. 11:27
  „Akkor ezért a gőg. Mármint hogy nem adható ki.Ez az egész egy nagy humbug.”
 • 1. apátfalvifaszagyerek 2010. augusztus 29. 11:19
  „Nem ez volt az a tag, aki hollandokat gyilkolt egy megtorlóalakulat tagjaként? Kötélre vele...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kínai hadgyakorlat a Sárga-tengeren - éleslőszerrel

Kína - Éleslőszerrel végrehajtandó hadgyakorlatot tart a kínai haditengerészet egyik flottája a jövő… Tovább olvasom