Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Németország megtartja a szolidaritási adót

Angela Merkel német kancellár szerint meg kell tartani a német újraegyesítést segítő szolidaritási adót 2019 után is, de az elosztásán lehet változtatni.
"Feltétlenül szükség van a szolidaritási adóból származó bevételre az után is, hogy a határideje lejár" - mondta a kancellár vasárnap, szokásos heti internetes nyilatkozatában. Úgy vélte, az országegyesítéssel bőven 2019 után is lesznek költségek, de arról lehet szó, hogy a szolidaritási adóból az ország nyugati részének gyengébb vidékeit is támogassák, ne csak a volt NDK-beli tartományokat.

Az 1990-es német újraegyesítés költségvetési megalapozására bevezetett adót a jelenlegi szabályok szerint 2019-ben meg kell szüntetni. Az adót magánszemélyek fizetik az évi személyi jövedelemadójukon (szja) felül, annak százalékában. A magánszemély évi 972 euró szja-ig, a házaspár évi 1944 euró családi szja-ig mentesül, efölött belép a növekvő mértékű szolidaritási adó, amelynek kulcsa magánszemélyek esetében évi 1340,69 eurónyi szja-tól, illetve házaspároknál évi 2681,38 euró szja-tól az évi szja-kötelezettség 5,5 százaléka. A szolidaritási adóból évente több mint 15 milliárd euró bevétele van a német szövetségi költségvetésnek, ez a bevételi oldal több mint 5 százaléka lehet idén.

A szolidaritási adónak Németországban kevés ellenzője van, bár a tartományok szeretnék, ha az ő költségvetésükbe is folyna be ebből pénz, és nem csak a szövetségi költségvetést illetné.

Az euróövezeti partnerek pedig azt szeretnék, hogy a német kormány adócsökkentéssel és állami beruházásokkal segítse a gazdasági növekedést, mert szerintük ez az egész térségnek használna. A német kormány rendszeresen elutasítja ezt a nyomásgyakorlást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább erősítették a republikánusok szenátusi többségüket

Tovább erősítették többségüket szombaton a republikánusok az amerikai szenátusban, miután Louisiana… Tovább olvasom