Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

Németország nehezíti Merkel eurómentési erőfeszítéseit

Várakozások szerint még ha nem is torpedózza meg teljes mértékben, de mindenképp megnehezítheti Angela Merkel kancellár erőfeszítéseit az euró megmentésére a német alkotmánybírság.
A karlsruhei bírói testület ugyanis szerdán hirdet - nagy feszültséggel várt - határozatot a Görögország megsegítését célzó, még tavaly elhatározott mentőcsomag, valamint az euró megmentését célzó, ugyancsak az elmúlt évben elfogadott, 440 milliárdos támogatási alap alkotmányosságát illetően.

Az alkotmányos panaszt hónapokkal ezelőtt nyújtotta be több tekintélyes, Európa- és eurószkeptikus német jogász, valamint egy konzervatív parlamenti képviselő, a CSU padsoraiban helyet foglaló Peter Gauweiler.

Érvelésük szerint a szóban forgó mentőcsomagok - illetve az azokban való német kezességvállalások - ellentétesek az uniós joggal, valamint a német alkotmányban foglaltakkal is. Az első esetében egyébként 22,4 milliárd, a második esetében legkevesebb 123 milliárd eurós német kezességvállalásról van szó.

A panaszt emelők ezen kívül azt hangoztatják: a német parlament jogai csorbulhatnak a jövőben azáltal, hogy a német költségvetést adott esetben magas adósságok terhelhetik meg. Ebből kiindulva a képviselők a jövőben aligha rendelkeznek majd korlátozás nélküli lehetőségekkel a költségvetés elfogadására.

A bírálók hangot adtak sérelmeiknek amiatt is, hogy a Bundestag a tavalyi mentőcsomagot alapos megfontolások nélkül, sebtében, a kormánykoalíció által "keresztülhajtva" fogadta el.

Megfigyelők arra számítanak, hogy az alkotmánybírák alapjában nem kérdőjelezik meg az adósságválság leküzdését célzó, korábbi stratégiát, de a jövőt illetően hasonló döntések, illetve hasonló mentőcsomagok kidolgozásában nagyobb jogköröket írnak elő a parlament számára.
Ezáltal a testület - akárcsak a Lisszaboni Szerződéssel kapcsolatos korábbi határozatában - növeli majd a Bundestag beleszólási jogait.

Mindennek több híve van a vezető német politikusok körében, köztük Norbert Lammert, a Bundestag konzervatív elnöke, valamint Volker Kauder, a kereszténypártok, a CDU és a CSU parlamenti frakciójának vezetője. Várható, hogy amennyiben a karlsruhei bírák az említett forgatókönyv alapján döntenek, a parlament azonnal hozzákezd az új szabályozások kidolgozásához.

Szakértők attól tartanak, hogy a karlsruhei ítélet befolyásolhatja a hónap végére tervezett, az euróövezeti támogatási alapról (EFSF) előirányzott parlamenti szavazást is. A szavazás kimenetele döntő fontosságú a Merkel kancellár vezette konzervatív-liberális koalíció jövője szempontjából.

Amennyiben a Bundestag a támogatási alap ellen dönt, az nagyfokú nemzetközi pénzpiaci bizonytalansággal járhat, és még inkább megnehezítheti a német kormány munkáját. Közvetve pedig előre vetítheti a koalíció bukását is. A parlamenti elutasítás a dolgok pillanatnyi állása szerint egyáltalán nem kizárt, a kibővített euróövezeti támogatási alapnak ugyanis a kormánypárti padsorokban is több ellenzője van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem kap menedékjogot Kadafi

Teljességgel kizárta annak a lehetőségét Burkina Faso, hogy menedékjogot biztosítson Moammer el-Kadhafi bukott líbiai vezetőnek. Tovább olvasom