Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

Németországba érkezett a pápa - galériával

Időszerű politikai és gazdasági témákról, Európáról, valamint a nemzetközi pénzügyi válságról folytatott eszmecserét csütörtökön Berlinben Angela Merkel kancellár és XVI. Benedek pápa.
A katolikus egyházfő - aki kora délelőtt érkezett négynapos hivatalos állami látogatásra Németországba - előzőleg Christian Wulff államfővel is találkozott.

Az evangélikus vallású kancellár elmondta: a pápát biztosította arról, hogy Németország számára az európai egyesülés alapvető, csakis az biztosíthatja a jólétet, a demokráciát és a szabadságot. Tájékoztatta a pápát a nemzetközi pénzpiaci helyzetről, illetve a válság megoldása érdekében tett erőfeszítésekről.

"Európa rendkívüli módon érdekelte az egyházfőt" - nyilatkozta Merkel. A kancellár szerint egyetértettek abban, hogy a politikát az emberek érdekében kell alakítani, és ez a globalizáció időszakában az egyik legnagyobb feladat.

XVI. Benedek és Christian Wulff államfő találkozóján ugyanakkor egyházi kérdések domináltak. A német pápa a Bellevue kastélyban felolvasott nyilatkozatában aggodalommal szólt arról, hogy növekszik a vallással szembeni közönyösség.

XVI. Benedek pápa Németországban. Fotó: MTI (galéria)

Utalt arra, hogy Németország Istennel szembeni felelősségének és a szabadság iránti elkötelezettségének is köszönheti mindazt, amit elért. Az egyházfő szerint ezt a dinamikát a jövőbeni fejlődés érdekében meg kell őrizni.

A katolikus egyházfő idézte a XIX. századi katolikus reformer gondolkodót, Wilhelm von Kettelert, aki szerint a vallás és a szabadság kölcsönösen feltételezi egymást. XVI. Benedek mindezt a szolidaritás és a felelősség szükségességével egészítette ki. Intett arra is, hogy a jobb jövő csakis az alapvető értékek újrafelfedezésére építhető.

A katolikus Christian Wulff államfő beszédében az egyházi reformok szükségességére hívta fel a figyelmet. Wulff szerint a katolikus egyháznak választ kell adnia hívőket foglalkoztató kérdésekre.

Az államfő közvetve utalt azokra a megkülönböztetésekre, amelyek a többi között az elvált, vagy a felekezetileg vegyes házasságban élő hívőket érinti. Az államfő utalt a katolikus egyházat sújtó, tavaly kirobbant szexuális botrányokra, és ennek kapcsán kijelentette: a katolikus egyháznak közelebb kell kerülnie a hívőkhöz.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

NATO: megöltek egy tálib parancsnokot

A NATO vezette afganisztáni nemzetközi biztonsági erő (ISAF) csütörtökön bejelentette, hogy megölték… Tovább olvasom