Délmagyar logó

2016. 12. 10. szombat - Judit 0°C | 9°C

Németországban új neonáci-adatbázist alakítottak ki

Az adatbázist kezelő berlini központot Hans-Peter Friedrich belügyminiszter avatta fel.
Németországban 36 különböző biztonsági hatóság közös munkájával adatbázist építettek az alkotmányellenes tevékenységre hajlamosnak tartott szélsőjobboldali személyekről, az új fejlesztést a hatóságok szerdától használják, az információáramlás javulását várják tőle.

Az adatbázist kezelő berlini központot Hans-Peter Friedrich belügyminiszter avatta fel. A veszélyesként számon tartott neonácikról "mostantól egyetlen egérkattintással megkapunk minden adatot" - mondta a miniszter, az újnácik elleni harc fontos állomásának nevezve, hogy befejeződött a szoftver tesztje, és elindult az éles alkalmazása.

Az adatbázis révén az országos és tartományi alkotmányvédelmi és rendőri hatóságok megosztják egymással a neonáci mozgalmakkal kapcsolatos értesüléseiket. A szoftvert azután kezdték fejleszteni, hogy a Nemzetiszocialista Illegalitás (NSU) elnevezésű terrorista sejt ügyével kapcsolatban fény derült a hatóságok közötti információcsere elégtelenségére.

Az NSU-ügy másik fő tanulsága a militáns neonáci szubkultúra felszámolására hivatott hatóságok munkáját tekintve, hogy összehangoltabban kell dolgoznia a két legnagyobb intézménynek, a szövetségi bűnügyi hivatalnak (BKA) és a szövetségi alkotmányvédelmi hivatalnak (BfV), vagyis az országos nyomozó hatóságnak és a belső elhárítás országos szervezetének. A jobb együttműködés elősegítése céljából a BKA és a BfV több száz válogatott munkatársából már tavaly decemberben összeállítottak egy csoportot, amely kizárólag a szélsőjobboldallal foglalkozik.

Az NSU 2000 és 2007 között legkevesebb tíz gyilkosságot, két robbantásos merényletet és 14 bankrablást követett el. A háromtagú csoport tavaly novemberben lepleződött le, miután az egyik tag feladta magát, a másik kettő pedig öngyilkos lett.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lerombolják az engedély nélkül épült ingatlanokat Horvátországban

Megkezdődött az engedély nélkül épült ingatlanok lebontásának újabb hulláma Horvátországban. Tovább olvasom