Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Nemzeti egységet szorgalmazott a líbiai államfő a felkelés 2. évfordulóján

Egységre szólította fel a líbiaiakat az ország elnöke a Moammer Kadhafi diktátor bukásához vezető felkelés kitörésének 2. évfordulója alkalmából tartott beszédében.
Mohamed Magarif ideiglenes államfő az észak-líbiai Bengáziban vasárnap tartott nagygyűlésen felszólította honfitársait: a nemzetépítéshez segítsenek megoldani a vitákat. Megígérte, harcol a szegénység és a lecsúszás ellen, és külön pénzt ígért a líbiaiaknak az évforduló alkalmából. Azt nem közölte, milyen pénzre gondolt, és hogyan fogják kifizetni.

Bengázi volt a bölcsője a 2011-ben kezdődött Kadhafi-ellenes felkelésnek. A diktátor rendszerének 2011. végi megbuktatása után Líbia bizonytalanságba és erőszakba süllyedt. A fegyveres milicisták és iszlamista fegyveresek áldozatává vált Bengázi az ország egyik legtöbbet szenvedett térsége. A radikális iszlám terjedésére utalva Magarif hangsúlyozta: "nem engedjük meg, hogy Líbia a terrorizmus és az erőszak melegágya legyen".

Az iszlamisták felé tett gesztusként az elnök megígérte, hogy az ország új alkotmánya egyértelműen az iszlámot nevezi meg államvallásként, és az iszlám törvénykezés, a saría lesz az igazságszolgáltatás fő forrása.

Magarif arra is ígéretet tett, hogy törvényeket hoznak a Kadhafi-rezsim egykori kiszolgálóinak "elszigetelésére". Az intézkedés szintén az iszlamisták megbékítését célozza, akik azt állítják, hogy az elűzött rezsim tagjai továbbra is jelen vannak egyes kormányhivatalokban és a biztonsági erőkben.

A központi kormányból való mély kiábrándultság jelenként több fiatal ellenséges jelszavakkal zavarta meg a Bengáziban mondott elnöki beszédet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Székelyzászló-ügy - Parlamenti állásfoglalást sürget a jobboldali ellenzék Romániában

A romániai ellenzékhez tartozó Demokrata Liberális Párt (PDL) azt kezdeményezi, hogy a román… Tovább olvasom