Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Nemzetközi csúcsértekezlet a tejágazatról Berlinben

Több európai országban a gazdálkodók tiltakozásától kísérve hétfőn Berlinben megkezdődött a tejágazat nemzetközi csúcsértekezlete. A tanácskozáson uniós tisztségviselők, a tejágazat képviselői és kutatók az ágazat válságáról, valamint a lehetséges megoldásokról is véleményt cserélnek.
A hétvégén német és francia tejtermelők torlaszoltak el egy hidat Kehl és Strasbourg között háromnegyed órára, és jelképesen két liter tejet öntöttek a Rajnába. A 60-70 német és tíz francia termelő 35 konténernyi (egy konténer mintegy 5 ezer liter) tejjel öntöztek meg egy közeli mezőt.

Ausztriában az alacsony tejárak miatt tiltakozó gazdálkodók közül kétszázan vasárnap délelőtt traktorjaikkal vonultak fel Gaisbergnél és mintegy 150 liter tejet ajándékoztak az arra haladó turistáknak, valamint kerékpárosoknak.

Az osztrák kancellár segítséget ígért a tejtermelőknek, és egy választási gyűlésen vasárnap a német kancellár is ígéretet tett, hogy küzdeni fog a méltányosabb tejárakért.

A magyar agrárkamara elemzése szerint az elmúlt hónapokban az európai tejpiac egyensúlya megingott, amelyet a nemzetközi pénzügyi és gazdasági válság csak tovább súlyosbított. Míg 2008-ban a termelési költségek csak igen enyhe csökkenést mutattak, a tejárak decemberre 17 százalékkal mérséklődtek 2007 decemberéhez képest, ami az ágazat jövedelemtermelő képességét jelentősen rontotta. A szervezet úgy véli, a közeljövőben nem várható a jelenlegi irányzat megfordulása, ami tovább mélyíti a tejpiacon kialakult krízist.

A tejágazat válságának egyik oka a tejtermékek iránti nemzetközi kereslet csökkenése. Az EU exportja 2008-ban szinte minden tejtermék esetében visszaesett. 2007-hez képest a sajt kivitele 7 százalékkal, a sovány tejporé 12 százalékkal, a vajé 29 százalékkal, míg a vajolajé 35 százalékkal csökkent.

A tejpiaci felesleg másik oka, hogy az elmúlt két évben a magas árak miatt a feldolgozók a tejzsírt és tejfehérjét más, növényi eredetű kiegészítő anyagokkal helyettesítették, jelenleg pedig a nyomott tejpor árak az intervenció mellett is leszorítják a nyerstej árát. A kamara szerint emellett az uniós tejpiaci szabályozás változásai sem kedveztek a magyar te

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar film nyert a francia légifilm-fesztiválon

Az Adrenaline and Turbulence (Adrenalin és örvénylés) című magyar dokumentumfilm nyerte a fődíjat a… Tovább olvasom