Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

Nemzetközi kutatócsoport vizsgálja a fukusimai atomkatasztrófa hatásait

Nemzetközi kutatókból álló csoport készül feltérképezni azt, milyen hatást fejtett ki az élőlényekre és az ökorendszerre a fukusimai atomerőmű katasztrófája nyomán fellépő radioaktív sugárzás.

Az atomerőművek veszélyei miatt kialakult heves nyilvános viták ellenére is csak keveset tudni arról, milyen hosszú távú hatásai lehetnek a környezetre és az egészségre egy ilyen mértékű katasztrófának - mondta el az expedíciót vezető Timothy Mousseau, az Észak-Karolinai Egyetem munkatársa.

A hétfőn kezdődött kutatás során a szakértők rovaroktól, növényektől és madaraktól származó mintákat gyűjtenek, majd kielemzik a DNS-üket. Az első eredmények még az év során elkészülnek.

A szakértők azután bizonyos időközönként a Fukusimát övező régióba utaznak, hogy megvizsgálják, hosszú távon milyen hatása van a sugárzásnak az ökoszisztémára és az állatok következő generációira.

A munkát az 1986-os csernobili atomkatasztrófa után végzett tanulmányok eredményeire alapozva végzik.

"Ukrajnával ellentétben, ahol a fertőzött területek hosszú időn keresztül megközelíthetetlenek voltak, a tudósoknak Japánban először nyílik lehetőségük arra, hogy közvetlenül a nukleáris balesetben érintett generációkat és azok utódait vizsgálhassák" - mondták el a szakértők.

Németország legnagyobb biotechnológiai vállalkozása, a Qiagen az állatok és növények genetikai állományának elemzéséhez szükséges eszközöket biztosít a kutatóknak.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendkívüli uniós csúcstalálkozót terveznek a görög pénzügyi válság miatt

Euróövezeti csúcstalálkozóra kerülhet sor a közeljövőben a görögországi adósságválság miatt. Tovább olvasom