Délmagyar logó

2016. 12. 10. szombat - Judit 0°C | 9°C

Néppárti csúcs - Orbán: Magyarország gazdasági rendszerváltást hajtott végre

Nem született megállapodás a 2014 és 2020 közötti időszakra vonatkozó uniós keretköltségvetésről az Európai Néppárt rendkívüli csúcstalálkozóján.
Nem született megállapodás az uniós keretköltségvetésről

Nem született megállapodás a 2014 és 2020 közötti időszakra vonatkozó uniós keretköltségvetésről az Európai Néppárt pénteki rendkívüli csúcstalálkozóján a ciprusi Limassolban - tájékoztatott Havasi Bertalan, Orbán Viktor miniszterelnök sajtófőnöke.

A témában a további megbeszélésekre Brüsszelben kerül majd sor - tette hozzá.

A mindössze néhány órás tanácskozás egyik fő témája a középtávú uniós keretköltségvetés volt, amelyről a tavaly novemberben tartott rendkívüli EU-csúcstalálkozón nem sikerült végleges megállapodásra jutni, bár közel kerültek a teljes körű megegyezéshez.

A probléma lényege, hogy a közös büdzséhez nagyobb arányban hozzájáruló, tehetősebb tagországok csökkenteni akarják a kiadásokat, a kedvezményezettek azonban ezt ellenzik. Magyarországnak kiemelten fontos a kohéziós - felzárkóztatási - források eddigi értékének lehetőség szerinti megőrzése, valamint a mezőgazdasági támogatások fenntartása.

Orbán Viktor az Európai Néppárt csúcstalálkozóján Cipruson. Fotó: MTI (galéria)

A 2014-2020-as költségvetésről hamarosan újabb uniós csúcstalálkozót terveznek, és a néppártiak az erre való felkészülés jegyében próbáltak most közös álláspontot kialakítani. Ez azonban nem jött létre - sőt, Havasi Bertalan közlése szerint "tartalmi előrelépés" sem mutatkozott -, így az egyeztetéseket Brüsszelben folytatják.

A sajtófőnök közlése szerint Orbán Viktor a csúcstalálkozó helyszínén több uniós tagország állam-, illetve kormányfőjével rövid, kötetlen megbeszélést folytatott.

Helyszíni médiabeszámolók szerint a csúcstalálkozó egyik témája a házigazda ország, a nehéz pénzügyi helyzetbe került Ciprus megsegítésének kérdése volt. Angela Merkel német kancellár azt mondta újságíróknak, hogy szolidaritást kell mutatni Ciprussal, ám a szigetországnak eközben reformokat kell megvalósítania.

Pénzügyi kérdésekkel foglalkozó uniós diplomaták rendszeresen bírálják Ciprust amiatt, hogy pénzügyi szektora meglehetősen áttekinthetetlen, és ennél fogva a gyanús eredetű orosz pénzek szempontjából például adóparadicsomnak számít. Az eurózóna, amikor segít Cipruson, nem az orosz oligarchákon szeretne segíteni - mondta a minap az MTI-nek egy EU-tisztségviselő.

Ciprusnak becslések szerint mintegy 17,5 milliárd euróra lenne szüksége a fizetésképtelenség elkerüléséhez.

Orbán: Magyarország túlvan a gazdasági rendszerváltáson

Magyarország gazdasági rendszerváltást hajtott végre 2010 és 2012 között, versenyképes lett, 2013-ban már növekedni fog a magyar gazdaság - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a ciprusi Limassolban, amikor megérkezett az Európai Néppárt (angol rövidítéssel: EPP) vezetőinek rendkívüli csúcstalálkozójára.

Európa nem tudja kezelni a gazdasági válságot az eddig megismert formájában, át kell alakítani a gazdaságot, "gazdasági rendszerváltást kell végbevinni, minden országnak otthon és összehangoltan Brüsszelben is" - vélekedett a kormányfő.

A néppárti csúcstalálkozón a szervezők előzetes közlése szerint a 2014 és 2020 közötti időszakra vonatkozó európai uniós keretköltségvetésről, valamint a 2014-es európai parlamenti (EP-) választásokra való felkészülésről esik szó. A magyar miniszterelnök szavaiból kitűnt, hogy nem csupán a szűken értelmezett keretköltségvetés a téma, hanem a gazdasági válságból való európai kilábalás általánosabb kérdésköre is.

Orbán Viktor az Európai Néppárt csúcstalálkozóján Cipruson. Fotó: MTI/EPA (galéria)

Orbán Viktor szerint Magyarország már túl van a gazdasági rendszerváltáson: az elmúlt két, két és fél év alatt a magyar gazdaság versenyképes lett, "pénzügyileg rendbe tettük a dolgokat, és 2013-ban Magyarországon létrejön a növekedési fordulat, vagyis Magyarország a (kettőezer-)tizenkettes gazdasági teljesítménycsökkenés után tizenháromban, most már pénzügyileg rendezett keretek között, biztos pénzügyi háttéren, megkezdi a gazdasági növekedést".

"Minden országban azokat a vezetőket támogatjuk, akik hasonló gazdasági rendszerváltásokat kívánnak végrehajtani, persze a saját nemzeti érdekeiknek megfelelően" - hangsúlyozta a kormányfő.

A miniszterelnök megjegyezte, hogy a növekedés szempontjából az idei év nem csupán Magyarországon, hanem jó néhány, más, erős európai országban - így például Németországban - is jobbnak ígérkezik, mint a tavalyi.

Korábban

A 2014 és 2020 közötti időszakra vonatkozó európai uniós keretköltségvetésről, valamint a 2014-es európai parlamenti (EP-) választásokra való felkészülésről kezdtek rendkívüli csúcstalálkozót pénteken a ciprusi Limassolban az Európai Néppárt vezetői.

A jobbközép, kereszténydemokrata irányzatú európai pártcsalád tanácskozásán részt vesznek tagpárti vezetők, beleértve az uniós tagországok számos néppárti állam-, illetve kormányfőjét vagy miniszterét. A tanácskozáson részt vesz Orbán Viktor miniszterelnök is.
A német delegáció vezetője Angela Merkel kancellár, Romániát Traian Basescu köztársasági elnök képviseli. Szintén részt vesz a csúcstalálkozón Enda Kenny, az EU soros elnökségét adó Írország miniszterelnöke. Ott van Limassolban Herman Van Rompuy, az uniós országok csúcsvezetőit összefogó Európai Tanács elnöke, José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság - a központi uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény - elnöke, továbbá több néppárti EU-biztos és EP-képviselő.

Orbán Viktor az Európai Néppárt csúcstalálkozóján Cipruson. Fotó: MTI/EPA (galéria)

Az Európai Néppárthoz jelenleg 40 országból 74 tagpárt tartozik. Néppárti vezetője van 15 uniós és 6 nem uniós európai országnak. A 27 EU-biztos között 13 néppárt politikus található.

A mindössze néhányórás tanácskozás fő témája a középtávú uniós keretköltségvetés, amelyről a tavaly november 22-23-án tartott rendkívüli EU-csúcstalálkozón nem sikerült végleges megállapodásra jutni, bár közel kerültek a teljes körű megegyezéshez. A probléma lényege, hogy a közös büdzséhez nagyobb arányban hozzájáruló, jómódúbb tagországok csökkenteni akarják a kiadásokat, a kedvezményezettek azonban ezt ellenzik. Magyarországnak kiemelten fontos a kohéziós - felzárkóztatási - források eddigi értékének lehetőség szerinti megőrzése, valamint a mezőgazdasági támogatások fenntartása.

A 2014-2020-as költségvetésről hamarosan újabb uniós csúcstalálkozót terveznek, és a néppártiak az erre való felkészülés jegyében kívánnak most közös álláspontot kialakítani.

A 2014-es EP-választásokra való felkészülés azért indul viszonylag korán, mert az unión belül - az EU "alapszerződésének" számító Lisszaboni Szerződés hatályba lépése óta - jelentősen megerősödött a parlament szerepe. Vannak arra irányuló markáns törekvések, hogy a nagy európai pártcsaládok indítsanak saját jelölteket az Európai Bizottság elnöki posztjának elnyerésére. Ezt a tisztséget immár a második ciklusban tölti be a néppárti Barroso.

Bár az Európai Néppárt a legnagyobb létszámú frakciót adja az EP-ben, a második legnagyobb pártcsaládnak számító szocialisták, valamint az őket követő liberálisok és a zöldpártiak együttesen nagyobb erőt képviselnek a jelenlegi összetételű Európai Parlamentben.

Olvasóink írták

 • 4. StencilAtya 2013. január 12. 00:08
  „a <moderálva> hajtott végre rendszerváltást te <moderálva>”
 • 3. deszkás 2013. január 11. 19:38
  „Ezt az önelégült arcot. Bele is fogsz bukni.”
 • 2. petrov 2013. január 11. 19:32
  „Régen egy úriember nem tette zsebbe a kezét. ( Főleg akkor nem, ha szónokolt...) Változnak az idők.”
 • 1. grafika88 2013. január 11. 14:06
  „Hol él ez az ember?? Teljesen elrugaszkodott a valóságtól ! Halott lovon fordítva ül.
  Az elmúlt 2,5 évben a gazdaság..a nép életszinvonala ..a gödör alján ! már lejjebb nincs. A magyar gazdaság...mínusz GDP !!! 1 millió munkanélküli !!! Miről beszél ???
  Már az EU ban se hisznek neki !
  Pénzügyileg ..igen, hiszen Simor A .MNB elnöke ..megy , orbán jön és kifosztja a széfet mint a MNYP. is”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vízum nélkül lehet Örményországba utazni

Vízummentességet biztosít az EU- és a schengeni övezet tagállamainak állampolgárai számára… Tovább olvasom