Délmagyar logó

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 10°C | 20°C Még több cikk.

Népszavazás dönt Szlovéniában a homoszexuális párok családjogi egyenjogúságáról

A szlovénok többsége támogatni fogja az új családjogi törvényt, amelyről vasárnap tartanak népszavazást egy konzervatív polgári kezdeményezés indítványára - adta hírül a ljubljanai sajtó.

A Delo című napilapban ismertetett előrejelzés szerint a szavazók 60 százaléka biztosítja majd támogatásáról a törvényt, amennyiben a részvételi arány eléri a 44 százalékot. A Finance című lap szerint a törvény támogatóinak és ellenzőinek az aránya 45:40 lesz a vasárnapi voksoláson.

Szlovén konzervatív körökben mindenekelőtt a család definícióját módosító részeket vitatják a családjogi törvényben - emelte ki jelentésében az APA osztrák hírügynökség, amely úgy értékelte, hogy a jogszabály javítani fogja a gyermekek védelmét. A vita mindenekelőtt a család fogalmának a meghatározása körül csúcsosodott ki, miután a bírálók szerint az új törvény az anya-apa-gyerek hagyományos meghatározástól való eltéréssel elértékteleníti az anyaság és az apaság jelentőségét. Az új törvény szerint ugyanis a család "gyermekekből és egy vagy két szülőből, illetve a gyermekről gondoskodó más felnőttből álló életközösség". Ez a megfogalmazás megfelel egy ENSZ-definíciónak - állapította meg az APA.

Az osztrák hírszolgálati iroda megfogalmazása szerint a törvény ellenzői számára vörös posztó a homoszexuálisok jogainak a bővítése abban az értelemben, hogy az azonos nemű párok a házaspárokkal azonos jogokat kapnának, ám nem lehetne őket házaspárnak nevezni. Az új törvény lehetővé tenné a homoszexuálisok számára, hogy örökbe fogadhassák partnerük vér szerinti gyerekét.

Pénteken ért véget a voksolás előtti 30 napos népszavazási kampány, amelyben különböző nézetű szakemberek, emberjogi szervezetek, közéleti személyiségek szólaltak meg. Danilo Türk köztársasági elnök támogatásáról biztosította a törvényt, míg a konzervatív ellenzők táborában a katolikus egyház vállalt aktív szerepet, a három legnagyobb vallási közösség pedig közös nyilatkozatban utasította el a törvényben foglaltakat.

A törvényt a korábbi balközép kormány dolgozta ki, és a parlament tavaly júniusban megszavazta azt. Az akkori kormánynak a konzervatív ellenzék - amely ma már a jobbközép kormányt alkotja - határozott ellenállása és blokádja miatt jelentősen módosítania kellett azokat az eredeti elképzeléseit, hogy teljes egyenjogúságot biztosítson a homo- és heteroszexuális párok között. A népszavazást - a katolikus egyház támogatásával - egy konzervatív polgári kezdeményezés érte el, amely összegyűjtötte az ehhez szükséges 40 ezer aláírást.

Olvasóink írták

 • 2. Mozimasiniszta 2012. március 23. 22:26
  „Kedves petrov ! Minden egyház bizonyosan túléli ! és nem a teológiájuk !
  Isten csak egyféle embert teremtett : jóravaló férfit és nőt ! a többi elfajzott , elhülyített népség a nemzetek és az emberiség sírásói lesznek! Tudniillik előbb-utóbb elfogynak ! Szerinted normális dolog az hogy , férfi és nő kapcsolatából született gyermeket , homokos bagázs fogadjon örökbe és "neveljen" terméketlen <moderálva>vá ? vagy az ifjúságnak ezt tegyék követendő példává ?
  Csak azért mert ahhoz van úri kedvük (ha megtehetik anyagilag) és a jog megengedné !
  Szerinted normális az hogy : a homo sapiens egész létét csak a csak a nemi vágya határozza meg - azontúl meg a nihil ? Ettől még az állatvilág is magasabb rendű , mert azoknál is első a fajfenntartás ! Apropó : állatvilág ! Öntudat hiányában az állatok minden szégyen és gátlás nélkül fajtalankodhatnának, de nem teszik ! ennélfogva felette állnak az általad felsorolt "egyedeken" !
  A transzvesztitákat és a hermafroditákat ne keverd bele, mert azok orvosi esetek!”
 • 1. petrov 2012. március 23. 19:59
  „A katolikus egyház (és a többi is) túlélte azt a megrázkódtatást, hogy nem lapos a föld, és nem a nap kering körülöttünk.
  Talán azt is túlélné a teológiájuk, ha végre beismernék, nem csak férfit és nőt teremtett az Isten, hanem "megengedő akaratából" következően, születnek melegek, transzneműek, biszexek, hermafroditák, leszbikusok, papucsférjek és kalapot viselő asszonyok, akik mind-mind nem férnek bele Pál apostol idealizált keresztény házasságfelfogásába. Pld.: "Asszonynak nem engedem meg, hogy férfin uralkodjék..." Mert nem a férfiú teremtetett az asszonyért, hanem az asszony a férfiért... 1 Kor. 11,9 Nosza neked emancipáció”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Francia kémelhárítás: lehetetlen volt gyorsabban megtalálni Merahot

A francia kémelhárítás főnöke szerint lehetetlen lett volna gyorsabban megtalálni a toulouse-i… Tovább olvasom