Délmagyar logó

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

Népszavazás Szíriában az erőszak közepette

Népszavazás tartottak az új alkotmány tervezetéről vasárnap Szíriában, miközben jogvédők szerint folytatódtak a fegyveres összecsapások a rendszerhez hű erők és ellenzékük között.
Bassár el-Aszad szíriai elnök szerint az új alkotmány megnyitja az utat a három hónapon belül megrendezendő többpárti választás előtt. Ez azt jelentené, hogy megszűnhet az 1963 óta hatalmon lévő Baasz Párt dominanciája. A dokumentum leglátványosabb változtatása az 1973-as alkotmány 8. cikkében történt, amely kikötötte, hogy a kormányzó Baasz Párt "az állam és a társadalom vezetője". Az új változat "politikai pluralizmust" hirdet. Az államfő kezében ugyanakkor jelentős hatalom marad: ő választhatja ki a kormányfőt - a parlamenti többségtől függetlenül -, és bizonyos esetekben elutasíthat törvényeket.

A 88. cikk szerint az elnök csak két hétéves ciklusra választható meg, de a 155. cikk alapján ez csak a 2014-ben esedékes választástól kezdve érvényes, így Aszad még 16 évig hatalmon maradhatna. Washington "komédiának" minősítette az alkotmánytervezetről szóló népszavazást, amely a damaszkuszi kormányzat szerint a megígért reformok keretébe illeszkedik.

Az ellenzék legnagyobb része a referendum bojkottjára szólította fel támogatóit, és kijelentette: csak azt fogadja el, ha Aszad lemond.

Az ellenzék vezető koalíciója bejelentette, hogy számít az alavita közösségre a jogállam felépítésekor, és nem hagyja, hogy a rezsim felekezeti háborút robbantson ki a szíriaiak között. "Kezet nyújtunk az alavitáknak, hogy együtt építsük fel a jogállamot... a rezsim nem fog tudni egymásra uszítani bennünket" - hangsúlyozta egy közleményben a Szíriai Nemzeti Tanács. Aszad elnök ennek a kisebbségnek a tagja, és hatalmában rájuk támaszkodik.

Az amerikai külügyminiszter arra kérte vasárnap a szíriai üzleti és katonai köröket, hogy hagyják sorsára Aszad elnököt. Marokkói sajtótájékoztatóján Hillary Clinton a méltóságukra apellált, mondván, hogy "minél tovább támogatják a fivéreikkel és nővéreikkel erőszakoskodó rendszert, annál inkább besározódik a becsületük, de ha megvonják tőle a támogatást... hősként fogják tisztelni őket".

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) jogvédő szervezet - amelynek központja Londonban van - közölte: a kormányhoz hű fegyveres erők vasárnap is lőtték Homszot, és számos más városban is katonai műveletet folytattak. Szombaton összesen 94, vasárnap 22 halálos áldozata volt az erőszakos cselekményeknek szerte az országban, és közülük 68 volt civil - tette hozzá a szervezet.

Nem tudtak újabb sebesülteket és betegeket kimenekíteni Homsz Bába-Amr nevű városrészéből a vöröskereszt és a vörös félhold mentői, mert kudarcba fulladtak a tárgyalások a kormány és az ellenzék képviselőivel.

Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjének bukása széttörné az Iránnal és annak államfőjével, Mahmúd Ahmadinezsáddal alkotott "Damaszkusz-Teherán-tengelyt", ami jó lenne Izraelnek - vélekedett Dán Meridor izraeli miniszterelnök-helyettes, hírszerzési miniszter vasárnap a katonai rádióban. Arra a kérdésre, mekkora a veszélye annak, hogy Aszad háborút robbanthat ki Izrael ellen, így próbálva megmenteni uralmát, Meridor így felelt: "Nem hiszem, hogy ez napirenden lenne, de az izraeli hadsereg készen áll minden eshetőségre."

A Szíriával szembeni szankciós intézkedések tervezett megszigorításáról tárgyalnak hétfői brüsszeli ülésükön az EU-országok diplomáciai irányítói. Uniós diplomáciai források szerint a szíriai ellenzékkel szemben brutális erőszakkal fellépő damaszkuszi rezsim hét további tagjával bővülhet az uniós beutazási tilalommal, valamint vagyonzárlattal sújtott szíriai személyek köre, miközben egy nevet levesznek erről a feketelistáról. Gazdasági jelentőségét illetően a várható új intézkedések közül kiemelkedik a szíriai központi bank Európában elérhető javainak zárolása. Tervezik emellett a szíriai teherszállító repülőgépek kitiltását az EU-országok repülőtereiről, továbbá a szíriai arannyal és drágakövekkel való kereskedés uniós tilalmát.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karl May emlékév Németországban

Németországban Karl May emlékévet tartanak a vadnyugati kalandregényeivel világsikert aratott német… Tovább olvasom