Délmagyar logó

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 11°C Még több cikk.

Népszavazási maraton Bécsben

Öt kérdésről, köztük fizetős belvárosi behajtási övezet és kutyajogosítvány bevezetéséről kezdődött népszavazás csütörtökön az osztrák fővárosban.
Három napon át nyilváníthatnak véleményt a bécsiek arról, hogy akarnak-e hétvégén éjszaka is közlekedő metrót, több napközi otthonos iskolát, a társasházakba házmestert, kötelező jogosítványt a "harci kutyák" tulajdonosainak és útdíjas behajtási övezetet a belvárosban.

Több európai nagyvárosban, Milánóban, Stockholmban, Oslóban és Londonban is külön díjat kell fizetnie annak, aki gépkocsival akar a belvárosba behajtani. Bécsben évek óta vitáznak egy ilyen övezet várható hasznáról és arról, hogy hol kellene meghúzni a zóna határát. A parlamentben is képviselőkkel rendelkező Zöldek nem csak a belvárosban, de Bécs egész területén is fizettetnének az autósokkal. Ellenzi viszont a behajtási díjat a Bécsben többséggel rendelkező Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) és a mintegy másfél milliós tagságú ÖAMTC autóklub. Az érdekvédelmi szervezet becslése szerint 650 ezer bécsi és 200 ezer ingázó autóst érintene a behajtási díj.

A kutyajogosítvány önkéntes formában már létezik az osztrák fővárosban. Minden ebtulajdonos kiválthatja, ha vizsgán igazolja, hogy veszélyes helyzetben is képes bánni négylábú kedvencével. Bár szakértők szerint minden kutyafajta lehet akár veszélyes is, egy előzetes felmérés szerint a bécsiek 84 százaléka teljesen megtiltaná az úgynevezett harci kutyák tartását. A népszavazásban szereplő, engedélyhez kötött tartásukról viszont a többség úgy vélekedik, hogy az nem csökkentené a súlyos, illetve halálos kimenetelű kutyaharapások számát.

A voksolást az októberben választási megmérettetés elé néző városvezetés kezdeményezte. A népszavazás eredménye nem kötelező a politikusokra nézve. Az ellenzék bírálta a kérdéseket, szerintük részrehajló a megfogalmazásuk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erőszakba torkollt az iráni ellenzéki tüntetés

Erőszakba torkollt csütörtökön a stockholmi iráni nagykövetség előtt rendezett demokrácia-párti… Tovább olvasom