Délmagyar logó

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

Népszavazást tart az európai hitelmegállapodásról Görögország

Jeórjiosz Papandreu görög miniszterelnök hétfőn bejelentette, hogy népszavazást tartanak a görög adósság egy részének leírásáról szóló megállapodás jóváhagyásáról.
"A görög nép akarata kötelező lesz a számunkra" - mondta Papandreu a szocialista párt parlamenti frakciójának ülésén, és közölte: bizalmi szavazást fog kérni a parlamentben a hitelmegállapodásról.

"Akarják-e a görögök az új megállapodást vagy elutasítják azt? Ha nem akarják, nem fogadjuk el" - mondta a kormányfő, akinek országában a múlt héten nagyszabású tüntetések voltak a szocialista kormány megszorító politikája ellen. 

 A múlt hét végén ismertetett egyik közvélemény-kutatás szerint a görögök többsége kedvezőtlennek ítéli meg az EU-csúcson született döntéseket, csak 12,6 százalékuk találja őket kedvezőnek.

Papandreunak 153 fős többsége van a 300 fős parlamentben, de egyre nagyobb az ellenzéke a saját pártján belül is.

Múlt csütörtökön, a maratoni EU-csúcs végén az európai vezetők megállapodtak a bankokkal, hogy leírják a görög adósság egy részét. Az intézkedés a bankok követeléseinek 50 százalékára, azaz a 350 milliárd eurós görög államadósságból 100 milliárd euró adósságnak a leírására vonatkozik.     

Athén 2014-ig további nemzetközi hiteleket kap 100 milliárd euró értékben az EU és a Nemzetközi Valutaalap júliusban jóváhagyott, 109 milliárd eurós hitelét felváltó új hitelprogram keretében.

Ennek fejében Athénnak el kell fogadnia a görög költségvetési politika ellenőrzésének szigorítását, amelyet eddig háromhavonta a három legnagyobb hitelező - az Európai Unió, az Európai Központi Bank és az IMF - képviselőiből álló trojka ellenőrzött.

A jövőben a trojka állandó jelleggel Görögországban tartózkodna. A 350 milliárd eurós, a GDP 160 százalékát kitevő államadósságot a megállapodás értelmében 2020-ig a GDP 120 százalékára kell csökkenteni.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább sztrájkolnak a francia légikísérők, járattörlések várhatóak

Harmadik napja sztrájkoltak az Air France légikísérő hétfőn, a francia légitársaság vezetősége… Tovább olvasom