Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Netanjahu radikális iszlám rezsimek megjelenésétől tart

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő attól tart, hogy a Közel-Keleten és Észak-Afrikában radikális iszlám rezsimek jelenhetnek meg, amelyek a világ stabilitását fenyegethetik. Netanjahu erről a Dmitrij Medvegyev orosz elnökkel lezajlott csütörtöki moszkvai találkozóján beszélt.
Példaként Iránt hozta fel, amely megfogalmazása szerint "fenyegetőzik, bombához akar jutni és megtorpedózza a békés megállapodásokra irányuló kísérleteket".

Medvegyev üdvözölte Netanjahu moszkvai látogatását az aktuális helyzetben, s úgy vélte: a terroristáknak meg kell mutatni, nem számíthatnak arra, hogy elérik céljaikat.

Az izraeli kormányfő szerdán este érkezett Moszkvába, útját a szerdai jeruzsálemi terrorakció miatt néhány órával későbbre tették.

Medvegyev rámutatott: Oroszországban is tudják, mi a terror, és részvétét fejezte ki a jeruzsálemi akció kapcsán.

Az orosz államfő és Netanjahu egyetértett abban, hogy a Közel-Keleten és Észak-Afrikában "tektonikus mozgások" zajlanak.

A tárgyalások érdemi részéről nem adtak részletes tájékoztatást, de a Kreml a találkozót megelőzően jelezte, hogy a közel-keleti rendezésről lesz szó a térségben bekövetkezett fejlemények tükrében, és ezen belül a palesztin-izraeli tárgyalások mielőbbi felújításának lehetőségeiről. Netanjahu előtt Mahmúd Abbász palesztin elnök volt Oroszország vendége.

A Kreml hangsúlyozta: a legfontosabb az, hogy a felek eltekintsenek az egyoldalú lépésektől, amelyek befolyással lehetnek a tárgyalások kimenetelére. A Kreml nem zárta ki, hogy a közel-keleti és észak-afrikai események fényében esély nyílik rábírni Izraelt településpolitikájának befagyasztására. A közlés szerint a felek tárgyalni szándékoznak a történelemhamisítási kísérletek elleni közös fellépésről. Izraelben hamarosan emlékművet állítanak a Vörös Hadsereg nácizmus felett aratott győzelmének.

Netanjahu találkozott Vlagyimir Putyin kormányfővel is, aki egyebek mellett köszönetet mondott az emlékmű felállításáért. Putyin megígérte, hogy 2012. május 9-én, a győzelem napján jelen lesz az emlékmű leleplezésén.

Olvasóink írták

  • 2. bánki 2011. március 25. 07:01
    „Szegény, hogy sajnálom!
    Jó lesz beszélni a liberális bértollnokokkal és nyalni a magyar nemzet altáját !
    Valószínűleg Izrael követi Csehszlovákia, Jugoszlávia és Szovjetunió sorsát.”
  • 1. frakk 2011. március 24. 21:39
    „Erre mondta kadhafi , az nagyon nem jó ha megtámadják, mert nem várt következményei lesznek. Szíriában is kezd eszkalálódni a belső probléma. Humanitárius okból Libiában mégis muszáj volt beavatkozni, egyébként meg, új politikai erők megjelenése várható, melyek kiismerhetetlenek lesznek. Kadhafi kordában tartotta volna őket, nélküle is bizonytalan maradhat a helyzet”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Regnum az orosz-magyar kapcsolatokról

"Magyarország és Oroszország kapcsolatai: a Fidesz propagandája, s Szecsin és Zubkov kétkedése… Tovább olvasom