Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Netanjahu szerint a Nyugat kettős mércét alkalmaz

Benjámin Netanjahu kemény hangvétele megfigyelők szerint tovább mélyítheti azt a nézeteltérést Izrael és néhány fontos szövetségese között.
Kettős mérce alkalmazásával vádolta hétfőn Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a nemzetközi közösséget, amiért az mélyen hallgat a Hamász radikális palesztin szervezet egyik vezetőjének Izrael megsemmisítésére vonatkozó kijelentéséről, ugyanakkor bírálja a zsidó államot a tervezett telepbővítések miatt.

Külföldi újságíróknak Jeruzsálemben nyilatkozva a kormányfő "fülsiketítő hallgatásnak" minősítette, hogy a Nyugat nem reagált a hosszú ideje Katarban élő Háled Mesaal szombati nyilatkozatára, amely szerinte egyértelműen jelzi, hogy a Hamász Izrael megsemmisítésére tör. Éles szavakkal bírálta ugyanezért Mahmúd Abbászt, a Palesztin Hatóság elnökét is, aki - mint mondta - elítélés helyett arról beszélt, hogy egyesíteni kívánja saját szervezetét a Hamásszal.

Benjámin Netanjahu kemény hangvétele megfigyelők szerint tovább mélyítheti azt a nézeteltérést Izrael és néhány fontos szövetségese között, amelyet az ENSZ Biztonsági Tanácsában a múlt hónap végén lebonyolított szavazás okozott a palesztin függetlenség támogatása miatt. A miniszterelnök most kiegyensúlyozatlannak nevezte a határozatot, amely szerinte meg sem próbálta kezelni Izrael biztonsági problémáit.

A határozatra válaszul Izrael telepbővítéseket jelentett be, amivel széles körű bírálatokat váltott ki Nyugaton. Az Európai Unió külügyminiszterei hétfőn is elítélték a tervet, amely a palesztinok szerint végérvényesen megsemmisít minden reményt a tartós békére, mert elválasztaná a Jordán folyó nyugati partján fekvő palesztin területet a majdani fővárosuknak áhított Kelet-Jeruzsálemtől. Netanjahu most hajthatatlannak mutatkozott a telepbővítések ügyében, sőt úgy fogalmazott, hogy annak kérdését nem szabad előfeltételül támasztani a közvetlen tárgyalások felújításához sem.

Netanjahu beszélt Iránról is. Úgy ítélte meg, hogy Teherán egyre közelebb kerül az atombomba előállításához, és az ezzel járó kihívást már jövőre kezelni kell.

Emlékeztetett arra, hogy szeptemberben az ENSZ Közgyűlésében felszólalva már jelezte: vörös vonalnak kell tekinteni azt a pillanatot, amikor Irán elegendő dúsított uránra tesz szert atomfegyver előállításához. "Irán most két és fél hónappal közelebb van ehhez; ez nagy kihívás lesz, amelyet jövőre kezelni kell" - fogalmazott hétfői nyilatkozatában.

Izraeli illetékesek már többször utaltak arra, hogy a zsidó állam azt szeretné, ha az Egyesült Államok erélyesebben, akár katonailag fellépne Irán atomprogramjának leállítása ellen. Az izraeli vezetés értésre adta, hogy szükség esetén kész egyoldalúan is katonai lépéseket tenni.

Netanjahu hétfőn elismerte, hogy az Irán elleni nemzetközi szankciók hatékonyak, mert valóban visszavetik a perzsa állam gazdaságát. Hozzátette azonban: arra semmilyen bizonyíték nincs, hogy a szankciók nyomán abbamaradt volna az iráni atomfegyverprogram.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Putyin visszaállítaná a Munka hőse kitüntetést

Az orosz államfő szerint ugyanakkor nem szabad lemásolni a szovjet korszak elismerését. Tovább olvasom