Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 17°C | 28°C Még több cikk.

Netanjahu szerint Abbász újra tárgyalni akar

Izrael - Az izraeli kormányfő keddi közlése szerint Mahmúd Abbász palesztin elnöknek szándékában áll felújítani a béketárgyalásokat, amivel egy több hónapja tartó helyben járás érne véget.
Benjámin Netanjahu pártja, a jobboldali Likud embereivel tartott megbeszélést, és arra utalt, reméli, hogy a tárgyalások akár jövő héten megkezdődhetnek. Netanjahu megelégedését fejezte ki annak hallatán, hogy Abbász kész az újabb tárgyalásokra. "Nagy örömömre szolgál majd, ha ez a jövő héten valóban megvalósul" - mondta. Az izraeli kormányfő arról nem beszélt, hol hallotta Abbászt tárgyalási készségéről beszélni, sem azt, hogy milyen helyszínen tartanák a tárgyalásokat és milyen előrehaladásra számítanak.

Az izraeli miniszterelnök azt is tudatta, hétfőn Egyiptomba készül, hogy találkozzék Hoszni Mubarak elnökkel, aki régóta közvetít a közel-keleti békeerőfeszítések sikerre vitele érdekében.

Az izraeli kormányfő akkor beszélt erről, amikor az Egyesült Államok intenzívebbé kívánja tenni akarja a 2008. decemberében kezdődött gázai övezeti izraeli offenzíva miatt megrekedt béketárgyalások újraindítását célzó erőfeszítéseket és elérni, hogy a felek közvetlenül tárgyalóasztalhoz üljenek.

Abbász sokáig a zsidó telepek bővítésének befagyasztásához kötötte a tárgyalások újrakezdését, és elutasította a telepbővítésre tavaly elrendelt ideiglenes moratóriumot, amely deklaráltan nem vonatkozott Jeruzsálemre.

Netanjahu közölte: Egyiptomba utazik, hogy a béke érdekében közvetítő Mubarak elnökkel találkozzon. Hozzátette: Izrael elkötelezett a valódi béke iránt.

Jeruzsálem a konfliktus egyik fő eleme. A várost Izrael osztatlan fővárosának tekinti, a palesztinok pedig jövőbeli államuk fővárosának szánják a 1967-es háborúban Izrael által elfoglalt Kelet-Jeruzsálemet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szolidaritási tüntetés Gilád Salit mellett

Izrael - Szolidaritási napot tartottak kedden Jeruzsálemben, hogy megemlékezzenek a Gázai övezet… Tovább olvasom