Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Netanjahu támogatta egy független Kurdisztán létrehozását

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök támogatta egy független Kurdisztán létrehozását vasárnap.
A kormányfő álláspontja ellentétes a felekezeti háború sújtotta Irak egységét pártoló amerikai kormányzatéval.

"Támogatnunk kellene a kurd függetlenségi törekvéseket" - mondta Netanjahu a Tel-Avivi Egyetemen tartott előadásában, miután arról beszélt, hogy a síiták és szunniták közötti harcok miatt akár össze is omolhat Irak és néhány más közel-keleti ország.

A kurdokat a kormányfő "harcos típusú népként" írta le, amely bizonyította politikai elkötelezettségét és mérsékeltségét, és szerinte politikai függetlenséget érdemel.

Izrael az 1960-as évek óta diszkrét katonai, hírszerzési és üzleti kapcsolatokat tart fenn a térségbeli kurdokkal, akikre egyfajta "pufferként" tekint közös arab ellenségeikkel szemben.

Az iraki kurdok a polgárháborút kihasználva az utóbbi hetekben kiterjesztették az ellenőrzésük alatt álló, autonóm területeket, így mostanra ők irányítják az észak-iraki Kirkukot és a város környéki, kőolajban gazdag térségeket is. A kurd fegyveres erők azután vették át a város feletti ellenőrzést, hogy az iraki hadsereg az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) nevű szélsőséges szunnita szervezet előretörését látva kivonult a térségből.
Iraki Kurdisztán azonban egyelőre nem kiáltotta ki a Bagdadtól való teljes függetlenségét, jórészt azért, mert vezetői tartanak a környező országok válaszlépéseitől. Nagy számban élnek kurdok Irán, Törökország és Szíria területén is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint 1600 bevándorlót mentettek ki a hétvégén az olasz partoknál

Több mint 1600 bevándorlót mentettek ki a hétvégén az olasz partok közelében - közölték vasárnap a hatóságok. Tovább olvasom