Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Neue Zürcher Zeitung: a korrupció mocsarában - cikk az iszapömlésről

A korrupció mocsarában címmel jelent meg cikk vasárnap a Neue Zürcher Zeitung című svájci napilap internetes oldalán a magyarországi vörösiszap-szennyezésről.
A hétfői tragédia részleteinek felelevenítése után a lap felidézi: a veszprémi hatóságok a gátszakadás előtt két héttel ellenőrizték a MAL Zrt. alumíniumüzemének iszaptározóját, és mindent rendben találtak. Egyelőre nem világos, hogy szakmai tévedés történt, vagy korrupció áll-e a háttérben – veti fel a lap varsói keltezésű írásában.

Míg az Európai Unió budapesti képviseletén tartózkodnak ez utóbbi lehetőségének kommentálásától, a magyar környezetvédő szervezetek nyíltan fogalmaznak. „Az uniós irányelveket precízen lefordítják Magyarországon, de ezek gyakorlati alkalmazása még nagyon gyenge szintű" – jelentette ki Lenkei Péter a Levegő Munkacsoport képviselője. Szerinte mindenekelőtt a korrupció hátráltatja az EU-szerte szabványként elfogadott környezetvédelmi törvények alkalmazását.

A Neue Zürcher Zeitung írása a lap honlapján.
A Neue Zürcher Zeitung írása a lap honlapján.

Lenkei kiemelte azt is, hogy „Magyarországon – 45 évnyi kommunista uralom után – rendkívül fejletlen az emberek környezettudatossága, az erre való nevelés ma még komoly problémát jelent".

A Neue Zürcher Zeitung idézi az euractiv.hu hírportál főszerkesztőjét, Kalmár Szilviát is, aki viszont úgy vélte: a magyar hatóságok rendszerint betartják az uniós irányelveket. Szinte az összes új tagállamnak hátraléka van a környezetvédelmi szabályok átültetése terén, sőt a helyzet ezen a téren Dél-Európában sem a legjobb – mondta Kalmár.

A svájci lap írása végén kitér arra, hogy a politikailag két részre osztott országban heves vita folyik arról, hogy ki a felelős a történtekért. Budapest a történtek után nyilvánvalóan fel akarja mérni, hogyan lehetne szigorítani az alumíniumgyártás környezetvédelmi előírásain. Az EU csak minimumkövetelményeket ír elő, az egyes tagállamok saját maguk bevezethetnek ezeknél szigorúbb szabályozást – mutat rá az újság.

Olvasóink írták

  • 2. x 2010. október 11. 11:08
    „http://www.nzz.ch/nachrichten/international/im_schlamm_der_korruption_1.7928186.html”
  • 1. y-akta 2010. október 11. 10:57
    „Marhára nem a környezettudatos nevelésről van itt szó kérem szépen, hanem arról, hogy megint nyilvánosságra került egy fillérekért privatizált gyár, melyre azóta se költöttek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy túszejtő robbanóöve ölte meg a brit foglyot Afganisztánban

Nagy valószínűséggel egy túszejtő robbanóöve ölte meg a brit foglyot, Linda Norgrove-ot, miközben az afganisztáni NATO-erők pénteken megpróbálták kiszabadítani a szeptemberben elhurcolt segélymunkást. Tovább olvasom