Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Nincs felkészülve a szélsőjobboldali veszélyre Európa

A Hope Not Hate szervezet jelentésében azt állította, hogy az "ellen-dzsihád" mozgalom a szélsőjobb új arca Európában és Észak-Amerikában.
Az európai biztonsági szolgálatok nem fordítanak kellő figyelmet a norvég Anders Breivik tömeggyilkoshoz hasonló nézeteket valló szélsőjobboldaliak tevékenységére és a kontinens radikalizálódására egy brit nem kormányzati szervezet jelentése szerint - írta az EUobserver brüsszeli hírportál hétfőn.

A Hope Not Hate szervezet jelentésében azt állította, hogy az "ellen-dzsihád" mozgalom a szélsőjobb új arca Európában és Észak-Amerikában, amely a neonáci és hagyományos szélsőjobboldali pártok radikális nacionalista vonalát felváltva a kulturális és identitásbeli ellentétek hangoztatásával próbál elfogadhatóbb képet festeni magáról.

A jelentés 300 muszlim-ellenes, iszlamofób szervezetet és személyt nevez meg. Ezek nagy része a régimódi rasszista megnyilvánulásoknak a közbeszédből való kiszorulása miatt az etnikai-nemzetiségi szembeállítás helyett azt hangoztatja, hogy a muszlimok veszélyt jelentenek a nyugati kulturális identitásra és értékekre.

" A 2001. szeptember 11-ei terrortámadások óta minden fontos hatóság az iszlamista terrorizmus jelentette közvetlen veszélyre összpontosít az EU-ban, s levették a szemüket az európaiak radikalizálódásáról" - mondta Daniel Hodges, a Hope Not Hate szervezet munkatársa - Az uniós hatóságok lemaradásban vannak az európai radikalizálódást illetően. Túl lassan ébredtek rá az internet és a közösségi média erejére, amelyek ösztönzik és segítik a (szélsőjobboldali) csoportok tevékenységeinek összehangolását".

A jelentés szerint az ellen-dzsihád legfőbb támogatója David Horowitz konzervatív amerikai aktivista és agytrösztje, a Freedom House, amely számos iszlám-ellenes csoportot pénzel. Európai és amerikai fundamentalista keresztény szervezetek is komoly szerepet vállalnak az ellen-dzsihád finanszírozásában.

A mozgalom radikalizálódásának legelrettentőbb példája a norvég Anders Behring Breivik, aki hétfőn 77 rendbeli gyilkosság vádjával állt bíróság elé. A férfi tavaly júliusban pokolgépet robbantott Oslo kormányzati negyedében, majd 69 fiatalt ölt meg egy ifjúsági táborban. Erre szerinte azért volt szükség, hogy megvédje Norvégiát a muszlimoktól.

"Az európai radikalizálódás és a szélsőjobb valós veszély. A norvég tapasztalatok azt mutatják, hogy a hatóságok egyoldalúan kezelik a kérdést. A rendőri hírszerzésnek - amely a terrorista fenyegetések felügyeletéért felel - csak nagyon korlátozott tudása volt a szélsőjobboldaliakról" - mondta Sindre Bangstad, az Oslói Egyetem antropológusa, aki könyvet ír Breivik ügyéről.

A Breivik által elkövetett merénylet szörnyűsége ellenére azonban továbbra is kevés ellen-dzsihádista van, aki kész lenne halálos támadásokat véghez vinni. "Nem jelentenek érdemi veszélyt a demokráciára Európában" - tette hozzá Bangstad.

Korábban az Európai Bizottság is nyíltan elismerte, hogy az EU-tagországok és a közösségi intézmények mindeddig nem tudták elejét venni a szélsőjobb jelentette veszélynek. "Lássuk be: sem az EU-tagállamok, sem az Európai Bizottság nem tett megfelelő lépéseket a radikalizálódás jelentette növekvő problémák kezelésére" - nyilatkozta Cecilia Malmström belügyi biztos az európai radikalizálódás-tudatossági hálózat tavalyi megalapításakor.

A hálózat célja, hogy felvegye a küzdelmet az erőszakos szélsőségekkel. Ennek érdekében Unió-szerte összeköttetést teremt a radikalizálódás elleni küzdelemben kulcsszerepet betöltő szereplők - például szociális munkások, vallási és ifjúsági vezetők, rendőrök, kutatók és a veszélyeztetett közösségek környezetében dolgozó egyéb személyek - között.

Olvasóink írták

 • 3. Mozimasiniszta 2012. április 17. 10:21
  „Németek, franciák, angolok és újabban a meggazdagodott skandinávokban is, kimondatlanul (génjeikben) de él a tudat az árja mivoltukról ! Beengedtek sok bevándorlót az arab és keleti világból , mivel már annyira felsőbbrendűek lettek hogy a saját szemetük és mocskuk eltakarítása végett még a kukásautó volánjához sem hajlandók odaülni ! nemhogy csatornát tisztítani ! Az említett "alja munkát végzők" a munkaerejüket, kultúrájukat , vallásukat és szokásaikat is hozták ! és nem vetik le senki kedvéért, mert a saját kultúrájuk legalább olyan ősi mint mint a befogadóké ! és szaporodnak is ! az említett kultúra , népszokás és vallási tradíciók mentén ! Nos ha a saját városukban, egy bizonyos számú török-indiai-pakisztáni stb. embert látnak kitör rajtuk a génjeikben rejtekező rasszizmus, a hatóságok önnön hülyeségüktől s....eülve , csodálkozva tanakodnak: mi az oka ? mit kellene tenni a fajgyűlölet és a szélsőjobb ellen ? Pedig csak az arcátlan kétszínűségüket kellene gyógyítani ! Olykor hogy eltakarják a saját portájuk szemetét, ide üvöltenek hozzánk, hogy fasiszták vagyunk ! Mi ?”
 • 2. Apátfalvi** 2012. április 17. 00:29
  „Ja, majd elfelejtettem!

  A népellenes bűnöket elkövető mszp-s szoci patkányoknak, bkv sikkasztóknak is a marhavagonokban a helyük, mint ahogyan a magyar szabadságharcosokat gyilkoló biszkunak, valamint a magyar cukoripart szétverő, pufajkás hornnak is, bár őt az eutanázia programra is javasolnám.

  Nagytakarításra van szükség(ünk)!”
 • 1. Apátfalvi** 2012. április 17. 00:24
  „Egy megoldás van: a muszlim közösségek normális együttélésre képtelen, bűnöző elemeit kiemelni, emberi jogaikat megvonni, és koncentrációs táborba deportálni.

  Ugyancsak ide kell elhelyezni az Európát mindig is mételyező, soha, semmilyen értéket nem teremtő szélsőjobboldal követőit. A deportálásoknak precíznek és véglegesnek kell lenniük. Deportálni kell a szélsőjobboldali, magyarverő szerb, román, szlovák elemeket. Ne legyenek kétségeink, ezek hazájuk II. világháború alatti hitlerista bábjaikat ugyanúgy éltetik, mint a "mi" hungaristáink, csak ezek gyűlölik a magyart. Táborba velük. Ezt valószínűleg a normális szerb, román, szlovák népesség is helyeselné.

  De ne feledjük a magyar(országi) szélsőjobbot. Ezekre az élőlényekre is azonnal és keményen le kell csapni. A zsidók kiirtását követelő kuruc.info-s kommentelőket, a hitlert éltető, tanulatlan firkászokat és a külföldről hazaugató, hungarista véglényeket ugyanúgy le kell vadászni, mint a holokausztot helyesnek tartó, többi uszító barmot.

  Európát meg kell tisztítani a mocsoktól. Nekünk, magunknak, a jövő generációinak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kórházba szállították Günter Grasst

Az irodalmi Nobel-díjas német író szívproblémák miatt került kórházba. Tovább olvasom