Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 5°C Még több cikk.

Nincs kapcsolata a Fidesszel a Hídnak

A Híd magyar-szlovák párt és a Fidesz között nincs semmiféle kapcsolat - állítja Bugár Béla, a Híd elnöke.
"A Fidesz döntött úgy, ahogy. Mi ezt tiszteletben tartjuk, még ha azt gondoljuk is, hogy ezt nem jól teszi. Benne voltunk a kormányban, vannak információink, lehettünk volna ún. közvetítők, de ez az ő döntésük. A mi választóink Szlovákiában élnek, úgyhogy ezzel többet már nem törődünk" - jelentette ki Bugár Béla abban az interjúban, amelyet a SITA pozsonyi kereskedelmi hírügynökség közölt kedden.

A politikus úgy véli, hogy Orbán politikáját több dolog is befolyásolhatja, például a magyarországi szociális és gazdasági helyzet.

"A választójoggal járó magyar állampolgárság témája segíthet Orbánnak. Nem itt, nem Szlovákiából, de Romániából és Szerbiából, ahol több százezer embernek van választójoga. Tehát teheti mindezt a saját érdekében is. Engem, ha Magyarországon élnék, zavarna, hogy azok az emberek, akik nem ott fizetik adóikat, s nem ott élnek, egyszerre csak valamire utasítanak. Ő további négy évig kormányozni fog, holott én valami mást akartam" - fejtette ki Bugár.

Úgy véli: nem sokban járult hozzá a problémák megoldásához az, hogy a Fidesz kétharmados többséget szerzett a parlamentben.

"Bizonyos témák erővel vannak átnyomva Szlovákiába is, és ez csak feszültséget gerjeszt. Most például a választójog" - jegyezte meg. Hozzátette: a határon túli szlovákok is rendelkeznek választójoggal. Feltette a kérdést: milyen legitimitása van azonban annak, hogy valaki, egy szlovák állampolgár a magyar parlamentben képviselje a szlovákiai magyarokat?

"Ez már számomra is probléma. Itt mintegy 300-400 ezer magyar nemzetiségű választó van, hogyan fogja őket képviselni? Ezek nem jó témák, és feleslegesen borzolják a nemzetiségi kedélyeket, aminek nincs értelme" - vélekedett a politikus.

Ugyanakkor arra is rámutatott, hogy Szlovákiában túl érzékenyen kezelik ezeket a kérdéseket.

Bugár Béla elmondta, hogy a magyar-szlovák együttélés történelmi tapasztalatai az egyik oldalról sem mindig probléma mentesek.

"A szlovákokban él a meggyőződés, hogy a magyarok ezer éven át elnyomták őket, ami hülyeség. Elég megnézni a történelmet. Nemzetiségi elnyomásról egy bizonyos időszakban lehet beszélni, de az rövid volt. Ugyanakkor lehet arról is beszélni, hogy a szlovákiai magyaroknak is volt egy hazátlan időszakuk, s csak azért, mert valaki megbízhatatlannak nyilvánította őket és némelyiküket kilakoltatták" - húzta alá a Híd elnöke.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenegy év börtönt kapott az Etiópiában elítélt két svéd újságíró

A két újságírót múlt héten találták bűnösnek az Ogadeni Nemzeti Felszabadítási Front nevű lázadó szervezet támogatásában és népszerűsítésében, valamint illegális határátlépésben. Tovább olvasom