Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Nincs lőszer- és fegyverárusítás Venezuelában

Venezuelában betiltották a lőfegyverek és lőszerek árusítását.

A venezuelai kormány betiltotta a lőfegyverek és lőszerek eladását az országban, hogy megfékezze a mind erőszakosabbá váló bűnözést.

Tarek El Aissami, a belügyi és igazságügyi tárca vezetője bejelentette, hogy a fegyverboltokban péntektől tilos fegyvereket és lőszereket árusítani.
A kormánydöntés bírálói szerint az országban fellelhető fegyverek közül nagyon keveset adtak el legálisan, fegyverviselési engedéllyel rendelkező személyeknek, és a fegyverkereskedelem régóta törvénytelenül és szabályozatlanul zajlik.

Luis Izquiel ellenzéki jogász szerint az országban mintegy 25 ezer fegyverviselési engedélyt adtak ki a hatóságot, miközben ennél jóval több fegyver van a polgárok birtokában, ráadásul - mint mondja -, a bűnözők nem törvényes úton jutnak fegyvereikhez.

Az Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet becslése szerint Venezuelában mintegy tízmillió lőfegyver van a polgárok birtokában.
A elmúlt években a latin-amerikai országok közül Venezuela az "elsők" között volt a gyilkossági statisztikákat illetően. 2010-ben százezer emberre 48 emberölés jutott, és tavaly tovább súlyosbodott a helyzet, több mint 19 ezer gyilkosság történt.

Közvélemény-kutatások szerint a venezuelaiak az erőszakos bűncselekményeket tekintik az ország legfőbb gondjának. Októberben elnökválasztások lesznek az országban, és ezt szem előtt tartva Hugo Chávez elnök kormánya több bűnmegelőző intézkedést tett az elmúlt időszakban. A múlt héten például megtiltotta a fegyverviselést nyilvános helyeken, így a tereken, a parkokban és az éttermekben is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tadic szórta a pénzt a kampányra, mégse nyert

Tadic több mint négyszer annyit költött tévés kampányra, mint Nikolic, mégis vesztett az… Tovább olvasom