Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

Nincs mit veszítenie Észak-Koreának egy kiberháborúban - videó

Dél-Koreában az üzleti élettől kezdve a társasági kapcsolatokon át a szórakoztatásig az élet minden aspektusa szorosan kötődik az internethez, így egy nagyobb kibertámadás potenciálisan alapjaiban rengetheti meg az országot, Észak-Koreának ezzel szemben szinte nincs mit veszítenie egy hasonló támadás esetén, hiszen ott csak egy szűk elit számára elérhető a világháló korlátlan tartalma.
Észak-Korea éppen ezért a kiszivárgó információk szerint rengeteg anyagi és emberi erőforrást fektet hacker-hadseregének a fejlesztésébe, ami a feltételezhetően Észak-Koreából indított sikeres kibertámadások számán is meglátszik. Bár a nyomozás egyelőre még nem igazolta Dél-Korea gyanúját, feltételezések szerint múlt szerdán is Phenjan indította útjára azt a rosszindulatú számítógépes programot, amely összesen 32 ezer számítógépet bénított meg három vezető dél-koreai tv-állomásnál és három banknál. Még hetekbe vagy akár hónapokba is telhet, mire azonosítják a támadás indítóit, annyit azonban már most közöltek a dél-koreai hatóságok, hogy a vírus egy részét egy szöuli számítógépről indították útjára, de európai és Egyesült Államokbeli gépeknek is közük volt a támadáshoz. Szöul ezen tények ellenére továbbra is Phenjant gyanúsítja a kibertámadás elkövetésével, mivel az északi szomszéd 2009 óta hat hasonló, sikeres akciót hajtott végre Dél-Koreában.

Első hallásra valószínűtlennek tűnhet, hogy Dél-Korea, az IT- és telekommunikációs fejlesztések egyik világközpontja ilyen könnyű célpontja lehet a szegény és technológiai szempontból rendkívül elmaradott Észak-Koreának. Bármennyire rossz is Észak-Korea gazdasági helyzete, a vezetés az elmúlt években rengeteg pénzt költött tudományos és technológiai fejlesztésekre. Ennek egyik bizonyítéka az is, hogy decemberben Észak-Korea sikeresen pályára állított egy műholdat, februárban pedig immár harmadszor hajtott végre kísérleti atomrobbantást.
Az IT fontos hívószóvá vált Észak-Koreában, ahol a szakemberek még egy saját operációs rendszert is kifejlesztettek. A Linux-alapú "Red Star" ("Vörös Csillag") nevű operációs rendszer szakértők szerint semmivel nem marad el nyugati versenytársaitól, bár csak koreai nyelven elérhető. A rezsim nagy hangsúlyt fektet arra, hogy az elitek körében elterjessze a különböző high-tech eszközök iránti rajongást. Ennek érdekében például egy kínai gyártású táblagépet is bevezettek az észak-koreai piacra, amelyre mindenféle alkalmazást is kifejlesztettek.


Észak-Korea természetesen nem csak a szabadidős IT-tevékenységeket támogatja. Amerikai és dél-koreai információk szerint Észak-Korea hackerek ezreit képezte ki, akiknek a felkészültsége semmivel nem rosszabb, mint lehetséges ellenfeleiké. "Az asszimmetrikus észak-koreai fegyverarzenál legújabb darabja" a hacker-hadsereg - mondta James Thurman, a Dél-Koreában állomásozó amerikai csapatok parancsnoka. Von Szej-hun, a dél-koreai titkosszolgálatok egykori vezetője 2010-ben úgy becsülte, nagyjából ezerfős lehet a sztálinista állam "kiberhadserege". A leendő hackereket a legjobb észak-koreai egyetemeken képzik, és sokszor Kínába vagy Oroszországba is elküldik őket tanulni.


A hackerek és más programozó szakemberek, például "digitális helyszínelők" és cloud-computing szakértők toborzására és kiképzésére Dél-Korea is nagy hangsúlyt fektet. A legjobb ifjú informatikusokat szoros versenyben válogatják ki, van olyan program, ahol 20 indulóból csak hatan kaphatnak diplomát. A szöuli Korea Universityn a dél-koreai hadsereg kezdeményezésére indult egy "kiberháború-képzés", ahova évente 30 diákot vesznek fel. Az észak-koreai hackertanoncokkal ellentétben a dél-koreaiaknak nem kötelességük az egyetem elvégzése után csatlakozni a kiberkommandókhoz vagy a hadsereghez, hanem választhatnak, hol építik tovább a karrierjüket. Ironikus módon éppen az észak-koreai kibertámadások miatt válik egyre inkább kulcsfontosságú területté a informatikai biztonságtechnológia a hazámban - mondta az egyik dél-koreai informatikus elitképző diákja az AFP francia hírügynökségnek.

Az elit programozó-hadsereg ellenére Dél-Koreában jelentősen megnövekedett a kibertámadások száma az elmúlt években. 2012-ben összesen 40 ezer támadást indítottak dél-koreai számítógépek ellen, míg négy évvel korábban csak 24 ezret. "Bár Dél-Korea egy kitűnő infrastruktúrával rendelkező informatikai szuperhatalom, mégis viszonylag sebezhető" - mondta Pak Szun-taj, a dél-koreai állami internetbiztonságért felelős hivatal egy munkatársa. Észak-Korea legnagyobb fegyvere a két Korea közti kiberháborúban azonban talán nem is hackereinek felkészültsége, hanem a tény, hogy semmit nem veszíthet egy ilyen csatában. "Ha ki is derül, hogy Észak-Korea követte el a múlt szerdai támadást a tv-társaságok ellen, Dél-Korea nem talál majd célpontot a visszavágáshoz" - mutatott rá a Korea University egyik kiberbiztonsági szakértője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adóamnesztiát tervez Szlovákia?

A szlovák kormány adóamnesztiában részesítené a vállalatokat annak érdekében, hogy hazavigyék… Tovább olvasom