Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Nő a tengervíz radioaktivitása a Fukusima-1 atomerőműnél

Tokió - A természetes háttérsugárzást 1850-szeresen meghaladó radioaktív jódot tartalmaz a tengervíz a fukusimai erőműnél a vasárnapi bejelentés szerint, miközben előző nap még csak 1250-szeres mértéket észleltek.
Az atomreaktorok biztonságát felügyelő japán szerv képviselője, Nisijama Hidehiko szerint a reaktorburokból való szivárgás okozza a turbinaépületekben összegyűlt víz magas radioaktivitását is. A kettes reaktorblokkban lévő vízben óránként 1000 millisievert sugárzást mértek, míg péntek este a turbinacsarnokot borító víz felszínén a sugárzás erőssége óránként csak 300 millisievert volt.

Az erős sugárzás akadályozza a hűtés helyreállítására irányuló munkálatokat is a március 11-i földregés és szökőár következtében megsérült atomerőműben.

A hét első felében végzett mérésekkor azt találták, hogy a szokásos érték 126-szorosát tartalmazza a jód 131-es izotópjából az óceán vizéből vett minta. Ezután rendelték el a part menti övezetből származó halak és tenger gyümölcseinek fokozott ellenőrzését.

A mintát az erőmű szűrőinél veszik, amelyeken keresztül normális üzemmódban a tengervíz beáramlik az energiablokkok turbinatermeibe a zárt keringési rendszerek hűtésére.

A japán rendőrség által közölt legfrissebb adatok szerint a földrengés és szökőár halálos áldozatainak száma 10 489-re emelkedett, s további 16 621 embert tartanak eltűntként nyílván. A második világháború utáni legsúlyosabb japán válság következtében 240 ezer ember talált menedéket a kialakított 1900 központban. összesen 18 ezer ház dőlt romba és 130 ezer épület szenvedett károkat, főként a tengerparti zónákban.

Olvasóink írták

  • 1. keiner 2011. március 27. 09:11
    „Már napok óta ez va. A szugarszás milliószor magas az erömünél. A 2dik reaktornál 10 milliószor magas.
    http://www.n24.de/news/newsitem_6755468.html”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A közép-líbiai Szabhára mért légicsapást a koalíciós légierő

A közép-líbiai Szabhára mért légicsapást a Kadhafi-ellenes nyugati katonai koalíció légiereje a líbiai állai televízió szombat éjszakai híradása szerint. Tovább olvasom