Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Nőtt a Salamon-szigeteki cunami áldozatainak száma

Több ember eltűnt, több tucatnyian pedig az utórezgésektől való félelmükben nem tértek vissza lakóhelyükre.
Mentőcsapatok újabb erőfeszítéseket tettek csütörtökön arra, hogy eljussanak az előző napi földrengés és szökőár sújtotta Salamon-szigeteki falvakba. Közben az összedőlt házak romjai alatt talált újabb holttestekkel kilencre emelkedett a meglelt halálos áldozatok száma.

A dél-csendes-óceáni ország Santa Cruz nevű szigetén a szerdai nagy erejű földrengést követő szökőár legalább száz házat döntött romba vagy rongált meg súlyosan. George Herming, a kormányfő szóvivője csütörtökön elmondta, hogy több ember eltűnt, több tucatnyian pedig az utórezgésektől való félelmükben nem tértek vissza lakóhelyükre: a magasabban fekvő területeken létesített menedékhelyekre költöztek.

Az első földmozgást több tucatnyi erős utórezgés követte. A szerdán közép-európai idő szerint hajnali negyed háromkor történt, 8-as erősségű rengés fészke alig valamivel a földfelszín alatt, 5,8 kilométer mélyen volt, epicentruma pedig a szigetcsoporthoz tartozó Lata szigettől mintegy 60 kilométerre - közölte az amerikai földtani intézet (USGS).

A mentőcsapatok csütörtökön útban voltak a fővárostól, Honiarától 600 kilométerre fekvő eldugott területek felé, miután sikerült megtisztítani a törmeléktől a latai repülőtér kifutópályáját. Ndende szigetén, ahol Lata is található, az ár 500 méter mélységben hatolt be a szárazföldre. Venga városban a házakat tíz méterre odább sodorta az ár, Nela falu házainak 95 százaléka omlott össze.

Csütörtökön a természeti csapás sújtotta területek felett elhaladva repülőgéppel próbálják meg felmérni a károkat. Az első információk szerint összesen 460 ház vált a föld színével egyenlővé. A vöröskereszt illetékese, Cameron Vudi szerint feltehetően tovább nő a megtalált áldozatok száma, ahogy a mentőcsapatok eljutnak a helyszínre.

Összesen mintegy 3000, otthonát elveszített ember talált menedéket a magasabban fekvő területeken – mondta Sipuru Rove, a Salamon-szigeteki katasztrófavédelem szóvivője. Az orvosok és a segélyszállítmányok (sátrak, ivóvíz, élelmiszer és ruházat) csütörtökön indulnak hajóval Honiarából, s várhatóan a hét végén érkeznek a katasztrófa színhelyére.

Az 552 ezres lélekszámú, több mint 200 szigetből álló Salamon-szigetek a csendes-óceáni "tűzgyűrűn" fekszik, ahol a világ földrengéseinek 90 százaléka történik. 2007 áprilisában több mint ötvenen haltak meg, és ezrek maradtak fedél nélkül, amikor 8,1-es erősségű földrengés sújtotta a szigetek nyugati részét, az azt követő szökőár pedig elöntötte a part menti falvakat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Akár több ezer ember is éhen halhatott tavaly Észak-Koreában

Egy japán hírügynökség szerint több ezren éhen haltak Észak-Koreában. Dél-koreai szakértők szerint… Tovább olvasom