Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Novemberben is csökkent a cseh ipari termelés

Novemberben éves szinten 0,1 százalékkal csökkent az ipari termelés Csehországban - a végleges adatokat csütörtökön közölte a cseh statisztikai hivatal.
Ezek cáfolják az előzetes novemberi adatokat, amelyek szerint az ipari termelés - tavaly első ízben - emelkedett volna. Ugyanakkor tény, hogy novemberi csökkenés mérsékeltebb, mint az októberi. Októberben 7,2 százalékkal volt alacsonyabb az ipari termelés, mint egy éve (2008).

Az adatok szezonális kiigazítása után a novemberi ipari termelés éves szinten 2,5 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2008-ban. Havi szinten a csökkenés 0,3 százalékos.

Szakértők szerint az éves csökkenés mérséklődése az alacsonyabb bázisadat következménye. Ugyanakkor a megrendelések éves szinten nyolc százalékkal emelkedett, amit pozitív fejleményként értékelnek a szakértők. Külön kedvező, hogy a külföldi megrendelések 11 százalékkal emelkedtek. Az autóipari megrendelések emelkedése 20,5 százalékos, amely az autóipar elmozdulását jelenti a holtpontról. Az építőipari megrendelések novemberben 7,8 százalékkal emelkedett.

"A megrendelések számának és értékének növekedése kedvező jelenség, pozitív hír, de a túlzott optimizmusra egyelőre nincs ok. A következő hónapok statisztikai adatai szintén jobbak lesznek mint az eddigiek, de csak azért, mert a bázisadat kisebb. A cseh gazdaság feléledése lassú és törékeny folyamat lesz" - jelentette ki Petr Dufek, a CSOB bank piaci elemzője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A válság ellenére tovább nő a tv-adók száma

A hirdetési piacot is sújtó pénzügyi válság ellenére tavaly tovább nőtt Európában a tv-adók és a… Tovább olvasom