Délmagyar logó

2017. 04. 28. péntek - Valéria 14°C | 23°C Még több cikk.

Nyílt szavazással döntenek Berlusconi sorsáról

A volt négyszeres kormányfő parlamenti mandátumát visszavonó szenátusi szavazás időpontját egyelőre nem tűzték ki.
Az olasz felsőház mentelmi bizottsága szerdán úgy határozott, hogy a szenátus nem titkos, hanem nyílt szavazással fog dönteni az adócsalásért elítélt Silvio Berlusconi volt kormányfő, a jobbközép Szabadság Népe (PdL) elnöke mandátumának visszavonásáról.

A kedd óta tanácskozó mentelmi bizottságban a PdL, az Északi Liga és a jobbközép pártszövetség más tagjai a titkos szavazást szorgalmazták. A nyílt szavazást a balközép Demokrata Párt (PD), a Baloldal, Környezet, Szabadság (Sel), az 5 Csillag Mozgalom (M5S) támogatta. Hatan szavaztak a titkos, hatan a nyílt szavazásra. Végül a Mario Monti alapította Polgári Választás (SC) centrumpárt lett a mérleg nyelve, amely szintén a nyílt szavazást támogatta.

Elemzők szerint a titkos szavazás Berlusconinak kedvezhetett volna. A nyílt vokssal azonban a szenátus Olaszország színe előtt dönt Berlusconi sorsáról.

A volt négyszeres kormányfő parlamenti mandátumát visszavonó szenátusi szavazás időpontját egyelőre nem tűzték ki.

Berlusconi azonnali megbeszélést hívott össze pártja vezetőségével. A PdL elnöke lemondta az Angelino Alfano PdL-főtitkárral, belügyminiszterrel tervezett ebédet is. Munkatársai szerint Berlusconi kijelentette: "semmi közöm azokhoz, akik ezzel a kormánnyal összeállnak". Alfano és a PdL további négy minisztere - Berlusconi kormánybuktatási utasítása ellenére - október 2-án bizalmat szavazott az Enrico Letta vezette kormánynak. A PdL politikusok első nyilatkozatai szerint a mentelmi bizottság határozata után fennáll az újabb kormánybuktatás veszélye.

Berlusconi már a Forza Italia (Hajrá Olaszország) mozgalom pénteki újjáindításakor is úgy fogalmazott, nem maradhat azokkal kormányon, akik kizárják a parlamentből.

A mentelmi bizottság döntését "az olasz demokrácia sötét fejezetének" nevezte Renato Schifani a PdL, szenátusi frakcióvezetője. Hozzátette, a nyílt szavazás nem marad következmény nélkül.

Gianfranco Fini a PdL egykori szövetségese, akit Berlusconi 2010-ben kizárt a pártból, a Corriere.it hírportálon úgy nyilatkozott, hogy húsz év óta először Berlusconi "nem fogja tudni megúszni".

A semmítőszék augusztus elsején adócsalásért egy év letöltendő börtönbüntetésre ítélte Berlusconit. A felsőház mentelmi bizottsága október 4-én döntött arról, hogy szenátusi szavazásra bocsátja a politikus mandátumának visszavonását. Az adócsalási ítélet mellékbüntetéseként a milánói másodfokú bíróság október 19-én két évre eltiltotta Silvio Berlusconit a közügyektől, ez azonban még nem jogerős.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Székelyek menete - Martonyi: az autonómia nem ellentétes a román alkotmánnnyal

Victor Ponta hétfőn azt mondta: Románia alkotmányának és az európai gyakorlatnak megfelelő módon fog… Tovább olvasom