Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Nyilvános Obama vagyoni helyzete

Közel 11 millió dollárnyi vagyona van Barack Obamának és feleségének, amivel meg sem közelítik a rivális, Romney 200 milliós vagyonát.
Közel 11 millió dollárnyi vagyona van Barack Obama ( 2,6 millió) amerikai elnöknek, illetve feleségének, Michelle Obamának (8,3 millió) amivel ugyanjóval gazdagabbnak számítanak egy átlag amerikainál, de meg sem közelítik Obama republikánus riválisának, a több mint 200 millió dolláros vagyonnal rendelkező Mitt Romney-nak az anyagi helyzetét - írta a Fehér Ház közleményére hivatkozva a The Guardian című brit lap internetes kiadása.

A törvények értelmében a konkrét összegeket nem kötelesek felfedni, beérhetik azzal, hogy nagy vonalakban közlik bevételeiket.

Obama pénzének nagy része az életrajzi könyve, a Dreams From My Father, valamint annak a gyerekkönyvváltozata után kapott tiszteletdíjakból származik. Az elnöknek 2011-ben 100 ezer és 1 millió dollár közötti bevétele volt a könyvekből, jóval kevesebb, mint egy évvel ezelőtt, amikor 1 millió és 5 millió dollár között becsülték a kapott tiszteletdíjakat. A család vagyonbevallásából az is kiderült, hogy Obama körülbelül 500 ezer - 1 millió dollárt egy olyan pénzintézetnél, a JP Morgan Chase Banknál vezetett számlán tart, amely a héten egy jelentős veszteség miatt a címlapokra került.

Az elnöki családnak hitele is van: chicagói otthonukra egy 30 éves lejáratú, 500 ezer - 1 millió dollár értékű jelzálogot vettek fel, 5,6 százalékos kamatlábbal.

Érdekesség, hogy Joe Biden alelnök - akinek szintén nyilatkoznia kellett a vagyonáról - jobb feltételekkel alkudott ki jelzáloghitelt, ő csak 4,6 százalék kamatot fizet.

Az elnöknek - valamint más magas beosztású állami tisztségviselőknek - az 1978-ban hozott kormányetikai határozat értelmében kell nyilvánosságra hoznia a vagyoni helyzetét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megsértette a püspököt, 100 napra elzárják

Száz napra börtönbe kell vonulnia egy újvidéki antifasiszta szervezet tagjának, amiért megsértette… Tovább olvasom