Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Nyolcezer ember tűnt el a mexikói drogháború alatt

A kormány által pénteken pontosított adatok szerint az elmúlt nyolc évben 31 ezer ember eltűnését jelentették a hatóságoknál, közülük nagyjából 1150-et holtan találtak, 22 ezer fő pedig élve megkerült.
Nyolcezer ember tűnt el a mexikói drogháború 2006-os kirobbanása óta, az egy évben elkövetett gyilkosságok száma pedig nagyjából annyi a 120 milliós országban, mint egész Európában együttvéve - derült ki a mexikói kormány pénteki közléséből.

Az eltűnt emberek száma bár hatalmas, az még így is kisebb, mint eddig gondolták, miután a mexikóvárosi hatóságok korábban félreérthető adatokat közöltek, és egy ponton 26 ezer eltűntről beszéltek.

A kormány által pénteken pontosított adatok szerint az elmúlt nyolc évben 31 ezer ember eltűnését jelentették a hatóságoknál, közülük nagyjából 1150-et holtan találtak, 22 ezer fő pedig élve megkerült.

Az a statisztikákból nem derült ki világoson, hogy az eltűntek és holtan találtak mekkora részét rabolták el, illetve gyilkolták meg a kegyetlenségükről híres mexikói drogkartellek, amelyeknek áldozataira gyakran csak évekkel később találnak rá. Hivatalos adatok szerint 70 ezer ember vesztette életét a 2006 óta a drogkartellek egymás közötti, illetve a hatóságok és a lakosság ellen folytatott háborújában.

Miguel Ángel Osorio Chong mexikói belügyminiszter azt is közölte pénteken, hogy 2013-ban összességében - azaz nem csak a drogháborúhoz köthetően - körülbelül 23 ezer embert gyilkoltak meg az országban. Ez ugyan 15,4 százalékkal kevesebb, mint az előző évben, a tárcavezető szavai szerint nagyjából annyi, mint az egész Európában egy év alatt elkövetett emberölések száma.

Az ENSZ adati szerint egyébként az európai gyilkosságok döntő többségét - 18 ezret - a kontinens keleti részén követik el, míg Nyugat-, Dél- és Észak-Európában ennek csupán töredékét (1400-1600 gyilkosság/év).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Klein Dávid elindult a Mount Everest csúcsára

A hegymászó nepáli idő szerint péntek este hétkor vágott neki a 8300 méteren fekvő hármas táborból a… Tovább olvasom