Délmagyar logó

2017. 01. 24. kedd - Timót -7°C | 2°C Még több cikk.

Nyoma veszett tucatnyi laptopnak a hírszerzésnél

Nagy-Britannia - Nyoma veszett harmincöt laptopnak a brit kormány fő lehallgató központjánál (GCHQ) - állapította meg egy parlamenti bizottság, amely elfogadhatatlan mulasztásnak nevezte, hogy a központ alkalmazottai "lazán" tartják számon felszerelésüket.
A brit parlament hírszerzési és biztonsági kérdésekkel foglalkozó bizottsága a titkosszolgálatok működéséről készített, csütörtökön ismertetett éves jelentésében közölte, egy 2008-as vizsgálat 35 laptop hiányát derítette fel a központnál. Közülük három számítógépen szigorúan titkos információkat is tárolhattak.

A bizottság szerint a GCHQ-nál rendszertelenül vezették a nyilvántartást a laptopok kiutalásáról és arról, éppen hol tárolják azokat.

A brit kormány közleményében elfogadta a parlamenti bizottság bírálatait, de megjegyezte: nincs bizonyíték arra, hogy a szóban forgó laptopok vagy a rajtuk tárolt adatok elvesztek volna. Az esetek többségében az a legvalószínűbb magyarázat, hogy a számítógépeket megsemmisítették, csak ezt nem vezették át maradéktalanul a nyilvántartásba. A központnál most megszigorították ennek ellenőrzését.

A GCHQ a brit külügyminiszternek tartozik jelentési kötelezettséggel. A szervezet távközlési üzeneteket fog el és fordít le.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vádat emeltek két izraeli katona ellen

Az izraeli katonai ügyészség vádat emelt csütörtökön két katona ellen azért, mert indokolatlanul… Tovább olvasom