Délmagyar logó

2017. 11. 25. szombat - Katalin 3°C | 12°C Még több cikk.

Obama 30 ezer katonát küld Afganisztánba

Harmincezer újabb amerikai katona Afganisztánba küldését jelentette be Barack Obama amerikai elnök, hangsúlyozva, hogy a nemzetbiztonság indokolta csapaterősítés időben korlátozott lesz.
Az Egyesült Államok elnöke - kiemelve, hogy "Afganisztán nincs elveszve, de az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat jelentette veszély továbbra is létezik"-, "létfontosságú nemzeti érdeknek" nevezte a 30 ezer új katona Afganisztánba küldését a New York-i West Point katonai akadémián helyi idő szerint kedd este (közép-európai idő szerint szerda hajnalban) mondott országos televíziós beszédben.

"Nem veszem könnyedén ezt a döntést" - mondta Obama a több mint félórás beszédben, tisztelegve a katonák és családtagjaik által hozott áldozat előtt. Hozzátette, hogy a csapaterősítés csak 2010-ben 30 milliárd dollárjába kerül az adófizetőknek.

A 30 ezer újabb katonát 2010 első félévében vonultatják fel a lehető leggyorsabb ütemben, hogy felléphessenek a lázadókkal szemben és megvédjék a főbb településeket - mondta az elnök.

Kizárva minden hasonlóságot az afganisztáni és a vietnami háború között, Obama kiemelte: a csapatok 18 hónap múlva, azaz 2011 júliusában megkezdik a hazatérést.

"Ha nem gondolnám azt, hogy az Egyesült Államok biztonsága forog kockán Afganisztánban, örömmel adnék holnap parancsot valamennyi katona visszatérésére" - mondta.

Obama, aki három hónapon át konzultált a vezérkarral és kormányzati vezetőkkel az új afganisztáni stratégiáról, fontosnak nevezte a szomszédos Pakisztánnal való "hatékony partnerséget" mint katonai stratégiája három kulcsfontosságú elemének egyikét. A másik két alapvető feladatként az elnök a biztonsági feladatoknak az afgánok részére történő átadását és a társadalmi támogatás erősítését jelölte meg.

Barack Obama figyelmeztetett, hogy az al-Kaida "jelenleg is újabb merényletek elkövetésére készül" az Egyesült Államok ellen és sürgette, hogy lépjenek fel a terroristák ellen mindenütt, mindenekelőtt Szomáliában és Jemenben.

Az elnök a szövetségeseket is felszólította a csapaterősítésre.

"Miután nemzetközi erőfeszítésről van szó, kértem, hogy a szövetségesek is járuljanak hozzá a kötelezettségvállalásunkhoz" - mondta. Hozzátette: "egyesek már küldtek újabb csapatokat, és meg vagyunk győződve arról, hogy a következő napokban és hetekben újabb hozzájárulások érkeznek".

Obama szokatlanul határozott figyelmeztetést intézett Hamid Karzai afgán elnökhöz, akinek az újjáválasztását csalások kísérték és a kormányát korrupcióval vádolják. Kijelentette: vége a "biankó csekkek" korszakának, "világosan megmondjuk, mint várunk a segítségünkért cserébe".

Az elnök megerősítette, hogy 2011 végéig befejezik az amerikai csapatok kivonását Irakból. "A jövő nyár végéig kivonjuk a harcoló egységeket, 2011 végéig pedig valamennyi katonánkat Irakból" - szögezte le. A Pentagon adatai szerint az iraki amerikai kontingens létszáma jelenleg 115 ezer fő.

Obama már vasárnap kiadta a parancsot az afganisztáni csapaterősítésre, még mielőtt nyilvánosan ismertette volna a döntését. Az újabb 30 ezer katonával 100 ezerre emelkedik az amerikai katonák létszáma Afganisztánban.

Az Egyesült Államok röviddel a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után indított háborút Afganisztán ellen.

A Gallup intézet kedden közzétett legújabb felmérése szerint csak az amerikaiak 35 százaléka támogatja a módot, ahogyan Obama a háborút kezeli, és 55 százaléka ellenzi azt.

Olvasóink írták

  • 1. 751510 2009. december 02. 08:07
    „Éljen a Nobel Békedíj!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt Szörényi Éva színművésznő

Életének 93. évében kedden Los Angeles-i otthonában elhunyt Szörényi Éva Kossuth-díjas színművésznő… Tovább olvasom