Délmagyar logó

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 20°C | 29°C Még több cikk.

Obama a Fehér Házban fogadta a dalai lámát

Az amerikai elnök - semmibe véve a Pekingből érkező éles bírálatokat - szombaton a washingtoni Fehér Házban fogadta a dalai lámát.
Barack Obama és a tibeti vezető mintegy háromnegyed órás találkozójának helyszíne nem a külföldi vendégek fogadására szolgáló Ovális iroda volt, hanem az úgynevezett térképszoba. Az eseményen újságírók nem vehettek részt. A Fehér Ház előzőleg kiadott közleménye szerint a két politikus találkozója megerősíti az amerikai elnök "erőteljes kiállását Tibet egyedülálló vallási, kulturális és nyelvi identitásáért", valamint a tibetiek emberi jogainak védelméért. Obama egyúttal támogatja a dalai láma megbízottjai és a pekingi kormány közötti párbeszédet - mutatott rá a közlemény.

Kína - szintén a találkozó előtt - megerősítette korábbi álláspontját, miszerint határozottan ellenez minden találkozót a dalai láma és bármely külföldi politikus között. Egyúttal felszólította Washingtont, hogy mondja le a tervezett találkozót, és ismerje el Tibetet Kína részének.

A kommunista Kína 1950-ben katonai erővel foglalta el Tibetet, amelynek vallási vezetője akkor Indiába menekült, s azóta is száműzetésben él. A dalai lámát (polgári nevén Tenzin Gyatsót) Peking azzal gyanúsítja, hogy szeperatizmust szít, és erőszakkal akarja elszakítani Tibetet Kínától. A Nobel-békedíjas vallási vezető tagadja ezt; állítása szerint békés úton kívánja elérni hazája önrendelkezését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árnyékkormányt készülnek alakítani a tiltakozások vezetői Jemenben

Árnyékkormány megalakítását ígérte szombaton a jemeni tiltakozások több vezető személyisége,… Tovább olvasom