Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Obama: a nagybankok nem tanultak a válságból

Barack Obama amerikai elnök szerint az év végén ismét nagy vezetői prémiumokat kifizető Wall Street-i nagybankok nem tanultak a válságból, nem fogják fel, miért dühösek rájuk az emberek.
Obama a CBS televízióban vasárnap sugárzott interjúban azt mondta: szerinte több bank csak azért téríti meg az államnak a tavaly nyújtott szövetségi segélyeket, hogy vezetőiknek szabadon kifizethessék a több millió dolláros jutalmakat.

"Nem azért lettem elnök, hogy dúsgazdag Wall Street-i bankároknak segédkezet nyújtsak" - jelentette ki.

Barack Obama szerint az év végi nagy prémiumok azt mutatják, hogy a Wall Street még mindig nem érti, miért vannak az emberek felháborodva. Elmondta, dühöt vált ki, hogy 10-20 millió dolláros jutalmakat kapnak olyan bankárok, akik felelőtlenségükkel az évtizedek óta legsúlyosabb gazdasági válságot idézték elő.

A Politico portál rámutatott: Obama azután ütött meg a Wall Street-i bankokat csépelő populista hangnemet, hogy a washingtoni képviselőház elfogadta a pénzügyi intézmények szigorú szabályozásáról szóló törvénytervezetet. Obama most a szenátustól várja azt, hogy támogassa egyik legfőbb törvényhozási célját, a mélyreható pénzügyi reformot. A pénteki alsóházi tervezetet egyetlen republikánus politikus sem támogatta, és a demokraták közül is többen ellene szavaztak.

Barack Obama hét végi rádiós és internetes üzenetében arról beszélt, hogy a pénzügyi rendszer átfogó felügyeletének megteremtése a józan ész parancsa, amely azonban nem mindig érvényesül Washingtonban. Kifejtette: nem lehet megengedni, hogy az ellenérdekek miatt elbukjon a pénzügyi reform, a gazdaság és a fogyasztók sérülékenyek maradjanak az esetleges újabb válság esetén. Sürgette a kongresszus két házát, gyorsan döntsenek a pénzügyi szabályozás átfogó reformjáról, hogy helyre lehessen állítani a szabad és tisztességes piacokat, ahol gátat szabnak a felelőtlenségnek és mohóságnak.

Obama szerint utóbbiak vezettek a pénzügyi krízishez, a tavaly őszi katasztrófa elkerülhető lett volna, ha egyértelműbben szabályozták volna a Wall Street működését, és a szabályokat be is tartatták volna. Bírálta a bankokat, amelyek szerinte most foggal-körömmel harcolnak a pénzügyi szabályozási reform, a felügyelet szigorítása ellen.

Olvasóink írták

  • 1. Hmmm... 2009. december 14. 13:26
    „A bankarokat sosem az erdekelte, hogy masok hogy ereznek! Hiu abrand akar feltetelezni is, hogy majd konnyre fakadnak a sok csodbejutott latvanyan. A kis hangyak csak olyanok, akiket kihasznalni szandekoznak, erre megy ki a jatek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem ütötték, arcon dobták Berlusconit - fotóval!

Silvio Berlusconi olasz miniszterelnököt vérző szájjal tuszkolták gépkocsijába a testőrei, miután egy férfi arcon dobta egy kis szoborral egy milánói téren. Tovább olvasom