Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Obama a szíriai felkelők katonai támogatása mellett döntött

Barack Obama amerikai elnök a Bassár el-Aszad rendszere ellen harcoló szíriai felkelőknek nyújtandó katonai támogatás mellett döntött - közölte csütörtökön a Fehér Ház.
Az elnök úgy döntött, hogy nagyobb támogatást nyújt az ellenzéknek, ami magában foglalja a Legfelsőbb Katonai Tanácsnak nyújtandó közvetlen támogatást, ide értve a katonai támogatást is - fejtette ki Ben Rhodes, az elnök nemzetbiztonsági tanácsadójának stratégiai kommunikációért felelős helyettese.

"Ez mind hatályában, mind pedig mértékében el fog térni attól, amit eddig a Legfelsőbb Katonai Tanácsnak nyújtottunk" - tette hozzá.

A Legfelsőbb Katonai Tanács a szíriai ellenzéki vezető polgári csoportjának katonai szárnya.

A helyettes nemzetbiztonsági tanácsadó szerint Washington a további lépésekről a jövő héten Észak-Írországban konzultálni akar Oroszországgal, a G8-csoporttal és az ENSZ-szel is.

"Oroszországot és a nemzetközi közösség minden tagját aggodalommal kell eltöltenie annak, hogy vegyi fegyvereket alkalmaznak" - mondta Rhodes.

Az Egyesült Államok ugyan részt akar venni azon a genfi konferencián, amely a szíriai konfliktus rendezéséről fog szólni, de nincsenek illúziói - tette hozzá.

Rhodes nem bocsátkozott részletekbe a katonai segítségnyújtás módjával kapcsolatban, de azt elmondta, hogy egy esetleges repüléstilalmi övezet létrehozásáról egyelőre nem született döntés.

A katonai támogatásról szóló bejelentést megelőzően a Fehér Ház közölte: az Egyesült Államok meggyőző bizonyítékok alapján arra a megállapításra jutott, hogy az Aszad-rezsim több alkalommal kisebb mennyiségben vegyi fegyvert vetett be a felkelők ellen. Az egyebek között szarin ideggázzal végrehajtott támadásoknak 100-150 ember eshetett áldozatul. Washington szerint nincs rá bizonyíték, hogy a felkelők is rendelkeznének vegyi fegyverrel.

Az amerikai vezetést végül a Franciaország által rendelkezésre bocsátott bizonyítékok győzték meg végérvényesen. Párizs és London már korábban hangoztatta, hogy meggyőződött a Szíria általi vegyifegyver-használat megtörténtéről. A bizonyosságról a Fehér Ház tájékoztatta a kongresszust.

A vegyifegyver-bevetéssel a szíriai kormányerők átlépték azt a határt, amelyet Obama húzott meg. Az elnök kilátásba helyezte, hogy ha ez megtörténik, akkor komoly válaszlépések várhatók.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosságának friss közleménye szerint a szíriai polgárháborúban - 2011. márciusi kezdete óta - több mint 93 ezer embert, köztük 6500 gyereket öltek meg.

Olvasóink írták

 • 3. _csutak_ 2013. június 14. 19:04
  „Olaj, olaj, olaj, olaj, olaj,olaj, olaj, olaj, olaj és a végén: olaj!
  Az usa elnöke egy ötéves gyerek fejével gondolkodik, aki képtelen még megérteni azt a tényt, hogy vannak a sajátjától eltérő kultúrák, melyeket illik tiszteletben tartani!
  Elérik azt amitől rettegnek: piszkos bombák tömkelegét fogják a ma még alvó ügynökök felrobbantani.
  Én csak az egyszerű amerikai embereket fogom sajnálni, akik őrült vezetőik miatt fognak kegyetlen kínhalált halni.
  Iránnal nem érdemes ujjat húzni, márpedig ők a jelen rendszert támogatják.”
 • 2. majzik 2013. június 14. 17:03
  „Seft !

  Golán fennsík !

  Tök mindegy mit mond a niger ! A Golán arab terület !”
 • 1. pachakuti 2013. június 14. 11:22
  „A demokrácia melletti mély elkötelezettsége miatt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy amerikai üzlettulajdonos megölte három alkalmazottját és magát

Az eset a Missouri állambeli város központjában történt, a gyilkos az üzlethelyiségben lőtte le két… Tovább olvasom