Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 3°C Még több cikk.

Obama agresszívabb fellépést ígér a Romney elleni második tévévitára

A New York állambeli Hempsteadben, a Hofstra Egyetemen megrendezendő keddi vita menete eltér majd az előzőtől.

Az első tévévitában tanúsítottnál agresszívabb, energikusabb fellépést ígért az amerikai elnökjelöltek kedd esti, második összecsapására Barack Obama elnök, aki az október 3-i első szópárbajban az értékelések szerint alul maradt republikánus kihívójával, Mitt Romney-val szemben.

A New York állambeli Hempsteadben, a Hofstra Egyetemen megrendezendő vita menete eltér majd az előzőtől: a Fehér Házért vetélkedő két politikus a közönség kérdéseire fog válaszolni, amelyeket a moderátor, a Cindy Crawley, a CNN vezető politikai tudósítója egészít majd ki. Crawley egyébként az első nő, aki elnökjelölti televíziós szópárbaj műsorvezetője lehet.

Obama elnök a korábbinál komolyabban veszi az újabb összecsapásra való felkészülést és a tanácsadóival egy háromnapos, hosszú hétvégére a virginiai Williamsburgbe vonult vissza. Itt a gyakorlástól a The New York Times szerint nem csábította el sem a gyarmati múltat felidéző történelmi skanzen, sem a három golfpálya, sem pedig a városban megrendezett Ferrari-találkozó.

Romney az elmúlt időben, a kampánykörútjai során többször vett részt olyan "városházi gyűlés"-stílusú összejöveteleken, amelyről a mostani vitát fogják mintázni, Obama azonban az elmúlt kilenc hónapban egyszer sem. A gyűléseken alkalom nyílt a közönség számára, hogy kérdéseket tegyen fel a volt massachusettsi kormányzónak, igaz, a kérdezők az övével azonos politikai oldalhoz tartoztak.

Sajtóértesülések szerint az elnöki csapat egy olyan, kiegyensúlyozott vitataktikát igyekezett kialakítani Obama számára, amely a fehér házi címvédőt nem mutatja sem túlságosan erőszakosnak, sem pedig túlságosan kétségbeesettnek az első elvesztett vita miatt. Az elnök megpróbálja majd azokat a kérdéseket előtérbe helyezni, ahol kihívója a megítélése szerint "eltáncolt" a korábbi álláspontjától, vagy megpróbálta "kiforgatni" a tényeket.

Noha a vitákat megelőzően az amerikai elemzők többsége úgy vélekedett, hogy azok ritkán vezetnek trendfordulóhoz, Romney az első tv-vitán bemutatott kiváló szereplése nyomán a két jelölt közötti verseny mind az országos támogatottságban, mind pedig az "ingaállamokban" rendkívül kiélezetté vált.

Obama, aki tavaly óta, ha kevéssel is, de október elejéig mindig vezetett a felmérésekben, a jelentős közvélemény-kutatásokat átlagoló RealClearPolitics szerint csütörtökön 0,1 százalékponttal maradt el Romney mögött, Ohióban - az egyik legfontosabb ingaállamban - pedig 5 százalékpontra zsugorodott a korábban kétszámjegyű előnye.

Barack Obama, aki az elnöki különgép fedélzetén nézte végig az alelnöki vitát, bátorítást merített az alelnöke, Joe Biden múlt pénteki szerepléséből. Igaz, Biden végigtámadta a párbajt, de Paul Ryan, a republikánus párt alelnökjelöltje állta a sarat, és a vita fogadtatása nem volt egyöntetű a közönség körében. A CBS News 50:31 arányban Bident hozta ki jobbnak, a CNN szerint viszont 48:44 arányban Ryan győzött.

A keddi elnökjelölti vita során a legtöbb kérdést a várakozások szerint a külpolitikával és a gazdaság helyzetével kapcsolatban fogják majd feltenni. Obama és Romney ezután következő, harmadik összecsapását jövő hétfőn tartják majd floridai Boca Ratonban, a Lynn Egyetemen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az 1956-os forradalomra emlékeztek Brüsszelben

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 56. évfordulójára emlékeztek hétfőn este Brüsszelben. Tovább olvasom