Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Obama aláírta a gyűlölettörvény kibővítését

Barack Obama amerikai elnök szerdán aláírta a gyűlölettörvény kiterjesztését, amely a nem heteroszexuális és a mozgássérült embereket is megvédi az ellenük irányuló támadásokkal szemben.
A törvény védelme ezentúl kiterjed a homoszexuális, leszbikus és transzszexuális személyekre is a szexuális orientációjuk miatti támadásokkal szemben.

A kongresszus által 1968-ban - Martin Luther King fekete polgárjogi vezető meggyilkolása után - elfogadott úgynevezett gyűlölettörvény kezdetben csak a nemi, vallási és etnikai alapú gyűlölködés visszaszorítását célozta. A mostani kiterjesztéssel több mint egy évtizede tartó törekvés zárult le, az első erre vonatkozó kezdeményezést még 1996-ban terjesztették be demokrata képviselők a Capitoliumon.

A törvény kiterjesztését Matthew Shepardről és James Byrdről nevezték el; előbbi egy wyomingi homoszexuális egyetemista, utóbbi egy texasi fekete férfi volt, mindkettőt 1998-ban gyilkolták meg.

Az FBI adatai szerint az Egyesült Államokban 2007-ben 7624 gyűlölet alapú incidens történt, ezeknek csaknem 17 százaléka az áldozatok szexuális orientációjával volt kapcsolatos.

Szakértők szerint a jövőben nem fognak a mostaninál sokkal több embert elítélni a szövetségi törvény alapján, hiszen az állami és helyi hatóságok jelenleg is eljárnak az ilyen ügyekben. A törvényi kiterjesztés azonban lehetővé teszi, hogy az igazságügy-minisztérium nyomozókkal, kutatási eszközökkel és pénzzel segítse az államok rendőrségeit az esetek felderítésében. A kormány akár 100 ezer dollárt nyújthat egy-egy nyomozáshoz.

A törvénykiegészítés ellenzői a szabad véleménynyilvánítás újabb korlátozását emlegetik, támogatói viszont elsősorban a rendelkezés jelképes tartalmára utalnak.

A Transzszexuális Egyenlőség Országos Központja nevű jogvédő csoport rámutatott: a törvény kiterjeszti a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vizsgálati jogkörét, s ez fontos, hiszen a 300 milliós Amerikában átlagosan havonta egy olyan halálos támadás történik, amelyet az áldozat szokásostól eltérő szexuális beállítottsága miatt követnek el.

Obama a gyűlölettörvény kiterjesztését a 2010. évi 680 milliárd dolláros katonai költségvetéshez csatoltan írta alá (a demokrata politikusok a gyűlölettörvény kiegészítését a biztos elfogadás érdekében az utóbbival "csomagolták egybe").

A védelmi büdzsé 130 milliárd dollárt irányoz elő az iraki és afganisztáni háborúra, ebből a Pentagon 7,5 milliárd dollárt fordít majd az afgán biztonsági erők képzésére. A 2001. szeptember 11-i terrortámadások óta ezzel már több mint 1 billió dollárt költött Amerika a két háborúra, a veteránok ellátására, a nagykövetségek védelmére és a fokozott belbiztonsági intézkedésekre.

Barack Obama a fehér házi aláírási ceremónián hangsúlyozta: a védelmi költségvetésből sikerült kivenni több pazarló fegyverfejlesztési programot. Washington nem költ többet például a hidegháborús F-22-es vadászgépekre, amelyek a bírálók szerint nem megfelelők az iraki és afganisztáni hadviseléshez, és levették a napirendről az új elnöki helikopter fejlesztését is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Súlyosan bíráló jelentés a brit légierő Nimrod-katasztrófájáról

Hanyagság, hozzá nem értő ellenőrzés és a biztonsági előírások elé helyezett költségtakarékossági… Tovább olvasom