Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Obama: az eltömítés lesz a végleges megoldás

Barack Obama amerikai elnök pénteken jó hírnek nevezte, hogy a BP a három hónapja tartó olajkatasztrófában első ízben teljesen meg tudta szüntetni a mélytengeri ömlést a Mexikói-öbölben, de felhívta a figyelmet, hogy a végleges megoldást a kút eltömítése fogja jelenteni.
A Fehér Ház rózsakertjében nyilatkozó Obama azt mondta: addig, amíg a mentesítő fúrások várhatóan augusztus közepén elérik az olajkút csövét, az új olajfogó berendezéssel meg lehet fékezni a feltörő olajat vagy teljes egészében a felszínre lehet vezetni. Ez utóbbi akár napi 80 ezer hordós (12,7 millió literes) mennyiséget jelent.

Obama elmondta: aggasztják azok a sajtójelentések, amelyek úgy állítják be, hogy az olajfogó sikeres tesztjével - a BP előző nap tudta lezárni a tengerfenéken levő kutat a sérült kitörésgátlóra helyezett új "sapkával" - megoldódott a szivárgás ügye. "Addig nem zárul le az ügy, amíg ténylegesen nem tudjuk, hogy a kutat eltömítettük, és a megoldás végleges" - mondta, s hozzátette, "ebbe az irányba haladunk, de nem akarom, hogy túl előre szaladjunk". Arra is utalt, hogy az olajömlés leállítása után hatalmas tisztítási munka fog következni.

Az elnök elmondta, hogy a következő hetekben - a baleset óta ötödik alkalommal - újra az öböl térségébe látogat.

Az olajfogó berendezés sikeres tesztje pénteken folytatódott; továbbra sem ömlött kőolaj a Mexikói-öböl vizébe. A tesztelés legalább szombatig tart, a mérnökök addig figyelik a nyomásértékeket. Ha a berendezésben nem csökken a nyomás, az jó jel, azt jelenti, hogy az olajkút csöve nem sérült, és az olaj sehol nem szivárog. Ez esetben megkezdhetik a nyersolaj felvezetését felszíni hajókhoz. A berendezés biztosítékot jelent rossz idő esetére, ha például hurrikán miatt a tartályhajóknak el kellene hagyniuk a térséget, az olajkutat el lehet zárni.

A Deepwater Horizon olajfúró torony április 20-i felrobbanása óta becslések szerint több százmillió liter nyersolaj ömlött a tengerbe. A BP májusban két mentesítő fúrást kezdett oldalirányból azzal a céllal, hogy nehéziszap, majd cement lepumpálásával elzárják a mélyből feltörő kőolaj útját; a furatok több ezer méterrel a tengerfenék alatt, de az olajkészlet felett fogják elérni az olajkút csövét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megremegett a föld a Fehér Ház alatt

Megremegett a föld a washingtoni Fehér Ház alatt péntek hajnalban; kisebb földrengés rázta meg az… Tovább olvasom