Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Obama elmegy a G20 szentpétervári csúcsára

Barack Obama kijelentette kedden, hogy a Snowden-ügy ellenére az ősszel elutazik a G20 országcsoport szentpétervári csúcstalálkozójára.
Mindazonáltal csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy Oroszország ideiglenesen menedéket adott Edward Snowdennek, az amerikai hírszerzés volt szerződéses alkalmazottjának, aki információkat szivárogtatott ki a sajtónak az Interneten folytatott titkos amerikai adatgyűjtésről.

Az NBC televízió esti show-műsorának (The Tonight Show) állandó házgazdájával, Jay Lenóval beszélgetve az amerikai elnök azt mondta, a lépés annak tudható be, hogy - mint fogalmazott - Moszkva időnként még ma is "visszacsúszik egyfajta hidegháborús gondolkodásba.

Obama szerint Moszkva és Washington ezzel együtt folytatja együttműködését, például Afganisztánnal és a bostoni maratonon elkövetett terrorcselekmény vizsgálatával kapcsolatban.

Nevük elhallgatását kérő amerikai illetékesek a nap folyamán közölték, hogy John Kerry amerikai külügyminiszter és Chuck Hagel, a védelmi tárca vezetője pénteken Washingtonban találkozik orosz kollégáival, Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel és Szergej Sojguval, az orosz védelmi tárca vezetőjével, s a megbeszélések napirendjén kétoldalú kérdések, valamint Szíria és Afganisztán szerepelnek.

Az elnök a The Tonight Showban nem tett említést arról, hogy megtartja-e a tervezett kétoldalú csúcstalálkozót Vlagyimir Putyin orosz államfővel. A Fehér Ház előzőleg azt közölte, még mérlegelik, hogy lenne-e értelme egy ilyen találkozónak.

Az interjúban Obama arról is beszélt, hogy jelentős az a terrorista fenyegetés, amely miatt az Egyesült Államok átmenetileg bezárta számos közel-keleti nagykövetségét.

"Ez arra kell emlékeztessen bennünket, hogy mindazon eredmények ellenére, amelyeket már elértünk (...) ez a radikális, erőszakos szélsőségesség még mindig tartja magát" - mondta Obama, további erőfeszítések szükségességére utalva.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Titkos adatgyűjtés: Greenwald a brazil parlamentben is újabb leleplezéseket ígért

A Rio de Janeiróban élő újságíró elmondta, hogy "bizonyosan számos részlet kerül még napvilágra az… Tovább olvasom