Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 6°C Még több cikk.

Obama: elpusztíthatatlan az amerikai-japán partnerség

Obama elnök azt hangoztatta, hogy az Egyesült Államok és Japán ki fogja terjeszteni szövetségét, amely szerinte a "jövőre összpontosít".
Elpusztíthatatlannak nevezte az amerikai-japán partnerséget Barack Obama amerikai elnök kedden, amikor a washingtoni Fehér Ház déli pázsitján üdvözölte Abe Sindzó japán kormányfőt.

Obama elnök azt hangoztatta, hogy az Egyesült Államok és Japán ki fogja terjeszteni szövetségét, amely szerinte a "jövőre összpontosít".

Az egész napos csúcstalálkozón Obama és Abe az Ovális irodában véglegesíti majd a két ország védelmi együttműködésének új irányelveit, amelyek nagyobb önállóságot adnak Japánnak a Távol-Keleten, egyebek között a rakétavédelem, az aknakeresés, és a hajók átvizsgálása terén, valamint lehetővé teszik Japán számára, hogy a régión kívülre vezényelje fegyveres erőit, és ott logisztikai támogatást nyújtson az amerikai haderő globális műveleteihez.

A felek a 12 ország részvételével - Kína nélkül - létrehozandó Csendes-óceáni Partnerségről (TPP) is egyeztetnek, amely megvalósulása esetén a világkereskedelem egyharmadát bonyolíthatja majd le. Az amerikai elnök a The Wall Street Journal című lap keddi számában úgy nyilatkozott, hogy az amerikai és a japán tárgyalók közel kerültek a kétoldalú kereskedelmi megállapodás véglegesítéséhez, amely segítséget jelent majd a TPP tető alá hozásában is. Ugyanakkor elismerte, hogy maradtak még nézetkülönbségek, elsősorban a mezőgazdaság és az autógyártás területén és kijelentette: nem hiszi, hogy a tárgyalásokat Abe látogatása alatt le tudnák zárni.

Obama az interjúban arra is figyelmeztetett, hogy ha nem valósul meg a TPP, akkor a gazdasági űrt Kína fogja kitölteni.

Abe szerdán - a japán miniszterelnökök közül elsőként - beszédet mond majd a kongresszus két háza előtt, amelyben a várakozások szerint síkraszáll majd az amerikai demokraták által bírált TPP mellett. Felszólalását, különös tekintettel Tokiónak a 70 éve lezárult világháború alatt elkövetett agresszióira, a várakozások szerint megkülönböztetett figyelemmel fogják kísérni Pekingben és Szöulban is.

Obama Abét fogadva kijelentette, hogy az Egyesült Államok "megújította vezető szerepét" a Távol-Keleten és a japán kormányfő vezetésével Tokió "új szerepet vállal" a világpolitikában. Abe Sindzó hangsúlyozta, hogy az amerikai-japán kapcsolatok felélénkítését külpolitikája prioritásának tekinti.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nepáli földrengés: 5000 fölé emelkedett a halálos áldozatok száma

Egy nepáli falura lavina zúdult, amelyben 250 ember eltűnt. Tovább olvasom