Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Obama első beszámolója az unió helyzetéről

Barack Obama amerikai elnök szerda este számol be először a kongresszus két házának összevont ülésén az unió helyzetéről; a témakörök széles körét felölelő, várhatóan közel egyórás beszédében kijelöli a következő egy év legfontosabb kormányzati céljait, törekvéseit.
A Fehér Ház előzetes közléseiből már tudni lehet, hogy az elnöksége első évének végére alaposan megfogyatkozott népszerűségű Obama beszédében fontos szerepet fog kapni a munkahelyteremtés. Szólni fog az óriásira duzzadt költségvetési hiányról, bejelenti, hogy annak megfékezésére több kormányprogram büdzséjét évekre befagyasztja. Valószínűleg szenvedélyes hangon fog érvelni egyik legfőbb kampányígérete, az egészségügy reformja mellett. Ismertetni fogja a középosztály megsegítését célzó, adókönnyítéseket és támogatásokat tartalmazó új segélycsomagját. Mint azt Robert Gibbs elnöki szóvivő elárulta, ugyancsak szót ejt majd a bevándorlás kérdéséről, valamint a homoszexuálisok helyzetéről a hadseregben. A belföldi témák mellett bizonyosan terítékre kerül a külpolitika, kiemelten a terrorizmusveszély és Afganisztán.

David Frum, a CNN kommentátora, George W. Bush volt republikánus párti elnök beszédírója előre figyelmeztetett: Obama csak rövid távon nyerhet azzal, ha népszerűségvesztését populista hangnemmel igyekszik ellensúlyozni. Hirtelen felszökhet a tetszési indexe, de később még súlyosabb gondjai lennének.

Bob Shrum demokrata párti elemző felhívta a figyelmet: nem biztos, hogy Obama várható lelkesítő beszéde hatékony lesz. Az emberek ugyanis nem beszédeket várnak, hanem munkahelyek teremtését, csak ez utóbbitól térne vissza a bizalmuk. Mint a massachusettsi időközi szenátorválasztáson elszenvedett váratlan demokrata vereség is mutatta, már a függetlenek közül is egyre többen Obama ellen fordulnak, felróják neki, hogy elnöksége alatt 7-ről 10 százalékra szökött fel a munkanélküliség.

Obama - aki a napokban az ABC televízióban kijelentette, hogy inkább lesz egy valóban jó egymandátumos, mint egy középszerű kétmandátumos elnök - úgy tűnik, nem fogja demokrata elődje példáját követni, aki a mostanihoz nagyon hasonló körülmények között tartotta meg második évértékelő beszédét. Bill Clinton 1995-ben, a nemzedékek után először republikánus többségű kongresszusban békülékeny hangnemet használt. Obama az ABC-interjúban viszont kerek-perec kizárta ezt a megközelítést, közölvén, nem lassít le azoknak a nagy problémáknak a megoldásában, amelyekkel az ország viaskodik.

Az amerikai elnökök szokásos év eleji uniós helyzetértékelő beszéde két célt szolgál. Egyrészt a legfőbb cselekvési irányok kijelölését egy sok-sok elemből összegyúrt hosszú szónoklatban. Másrészt ceremoniális szerepe van, az elnök a törvényhozás két háza előtt, élő adásban szól az amerikai néphez. A beszéd eredetileg csak az első funkciót szolgálta, az elnökök a kormányzat tevékenységét figyelő szűkebb politikai-szakértői kör előtt adtak számot céljaikról.

Lyndon Johnson azonban 1965-ben az addig délben tartott beszéd időpontját estére tette át, s a szónoklat azóta a nagy nyilvánosságnak szánt lelkesítő, ünnepi eseménnyé vált. A két funkció furcsa elegye miatt Lee Huebner, Nixon elnök egykori beszédírója az amerikai politika skizofrén beszédének nevezte az uniós helyzetértékelést. Aram Bakshian, aki Reagan elnök számára írt beszédeket, arra mutatott rá, hogy az elnöki beszéd elemei rendkívül érdekesen állnak össze, szinte minden kormányzati ügynökség és szervezet küzd azért, hogy az ő fontos napirendjéről az elnök említést tegyen ország-világ előtt.

Az interneten napok óta fogadás köthető arra, melyik ismert témát fogja elsőként említeni beszédében Obama. Egy a négyhez az esélye annak, hogy az egészségügyi reform kifejezés hangzik el elsőként, viszont csak egy a 250-hez eséllyel fogja azzal a bejelentéssel indítani szónoklatát, hogy nem indul újra az elnökségért. De fogadni lehet az elnök nyakkendőjének színére vagy a Fehér Ház honlapján élőben nyomon követhető beszédének hosszúságára is, ezt a legtöbben 51-53 percre tippelik.

Obama - akinek 2008-as győzelmében döntő szerepet játszottak az online-adakozások - nem hagyja cserben az internetes generációt: a jövő héten a YouTube videomegosztó portálon a Fehér Házból élőben fog válaszolni a látogatók kérdéseire, amelyeket az uniós beszéd kezdete, szerda este 9 óra után lehet feltenni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felmentették puccsista tábornokokat

A hondurasi legfelsőbb bíróság felmentette helyi idő szerint kedden azokat a katonai parancsnokokat,… Tovább olvasom