Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

Obama exportügynökséggel váltaná fel a kereskedelmi minisztériumot

Barack Obama amerikai elnök felhatalmazást kért a kongresszustól a kereskedelmi minisztérium bezárására, és egy a helyében felállítandó, összevont exportügynökség létrehozására.
Az egy évtizeden belül 3 milliárd dolláros megtakarítással járó tervezett intézkedést az elnök személyesen jelentette be hétfőn. Kérte, hogy a kongresszus ruházza fel őt olyan jogkörrel, amely a minisztérium megszüntetése mellett lehetővé tenné számára öt, a kereskedelem ügyeivel foglalkozó hivatal összevonását.

A hivatalos indoklás szerint az összevonásnak, amely a közszférában akár 2000 alkalmazott elbocsátásával járhat, az a célja, hogy megkönnyítse a vállalkozások számára az eligazodást a bürokrácia útvesztőjében. Elemzők ugyanakkor felhívják a figyelmet, hogy a racionalizálásról és a hatékonyabb kormányzásról szóló elnöki bejelentés a választások évében történt, amikor a szövetségi kormányzat méreteinek és hatáskörének csökkentése a Fehér Házra aspiráló republikánus politikusok legfontosabb követelései közé tartozik.

A tervezett összevonás a kisvállalkozások ügyeivel foglalkozó hivatalt (Small Business Administration, SBA), az Egyesült Államok Kereskedelmi Képviselőjének Hivatalát, az Export-Import Bankot, a Külföldi Magánbefektetések Részvénytársaságát, valamint a Kereskedelmi és Fejlesztési Ügynökséget érinti.

A előterjesztett Obama-terv értelmében a Fehér Ház javaslatokat nyújtana be a kormányzati struktúra átalakításáról, amelyek jóváhagyásáról vagy elvetéséről a kongresszusnak 90 napon belül szavazni kellene. Az elképzelés felélesztene egy 1984-ben, Ronald Reagan elnöksége megszűnt eljárásrendet.

Obama ugyancsak pénteken jelentette be, hogy az SBA vezetőjét a kabinet tagjává léptetné elő. Ez státus a tervezett összevonás után megszűnne, ám a kereskedelmi képviselő, aki jelenleg is a kormány tagja, megőrizné helyét a kabinetben.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre nagyobb politikai nyomás nehezedik az orosz sajtóra

Egyre nagyobb politikai nyomás nehezedik az orosz sajtóra - nyilatkozta pénteken, a sajtó napján az… Tovább olvasom