Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Obama fogadta az Apollo-11 űrhajósait

Barack Obama amerikai elnök hétfőn a Fehér Házban fogadta az Apollo-11 asztronautáit a Holdra szállás 40. évfordulója tiszteletére tartott ünnepségek keretében.
"Tudósok és mérnökök egész nemzedékét ösztönözték, akik forradalmasították az innovációt, az energiát, a vállalkozói kedvet és a kreativitást itt a Földön" - mondta az amerikai elnök a 78 éves Neil Amstrongot és Michael Collinst, valamint a 79 éves Edwin E. Aldrint fogadva az Ovális Irodában.

Az Apollo-11 űrhajó negyven éve, 1969. július 16-án 14 óra 34 perckor indult útnak a fedélzetén Neil A. Armstrong parancsnokkal, Michael Collins és Edwin E. Aldrin űrhajóssal a Holdra. Armstrong és Aldrin a Sas (Eagle) névre keresztelt Holdkomppal szállt le Holdra. Armstrong személyében az első ember 1960. július 20-án, vasárnap este 10 óra 56 perckor (közép-európai idő) szerint 21-én 3 óra 56 perckor) idegen égitest felszínére.

Az Egyesült Államok 1969 és 1972 között hat expedíciót indított a Holdra, majd kifejlesztette az űrsiklókat és részt vett a Nemzetközi Űrállomás (ISS) megépítésében. Washington a tervek szerint jövőre fejezi be a 16 ország részvétével épülő, 100 milliárd dolláros ISS munkálatait, és vonja ki a forgalomból az űrsiklóflottát. A 2004-ben George Bush által indított Constallation (Csillagkép) űrprogram keretében Washington 2020-ra szeretné űrhajósait a Holdra juttatni, és a távolabbi tervek között szerepel a Mars meghódítása is.

Az Egyesült Államok 1969-es árfolyamon számítva 25 milliárd dollárt költött a Apollo-programra. A szövetségi költségvetés 4 százalékát kitevő beruházás az űrhajósok szerint többszörösen megtérült.

"A beruházás a következő 30 év alatt megtérült. Olyan technológiai fejlődést eredményezett, amelynek köszönhetően a világ vezető gazdasági erejévé váltunk" - mondta az Apollo-program hét egykori űrhajósának sajtótájékoztatóján Walter Cunningham, az Apollo-7 ausztronautája.

"Vissza kell tértünk a Holdra. (...) Többet kell megtudnunk róla, bázisokat kell létrehoznunk, új teleszkópokat kell a Holdra telepítenünk, és elő kell készítenünk a Mars-utazást, hiszen a végső cél a Mars" - mondta a 75 éves Eugene Cernan, az utolsó ember, aki az Apollo-17 utasaként 1972-ben a Holdon járt.

Az évforduló alkalmából a NASA honlapján számos új dokumentumot tett közzé: az Apollo-11 küldetéséről készült, restaurált videofelvételeket, az asztronauták beszélgetéseiről készült hangfelvételeket, és a hat Holdra szállás helyszínéről a június 18-án indított LRO-űrszonda által készített felvételeket.

Olvasóink írták

  • 1. KolompárRómeó 2009. július 21. 16:28
    „Kicsit lemaradt róla. Ezek 40 éve már visszajöttek.

    :D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Merkel: az emlékezés Németország történelmi kötelessége

A holokauszt bűncselekményeire való emlékezést, a szabadság, a demokrácia és a jogállamiság melletti… Tovább olvasom