Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Obama: Izrael még nem döntött abban, hogy megtámadja-e Iránt

Barack Obama amerikai elnök azt mondta egy vasárnapi tévéinterjújában: nem gondolja, hogy Izrael már eldöntötte volna, hogy katonai csapást mér Iránra, amiért gyaníthatóan atomfegyverre akar szert tenni.
Az elnök meg akarta nyugtatni mind az Egyesült Államok szövetségeseit, mind ellenségeit afelől, hogy Amerika nagyon szorosan együttműködik Izraellel a válság megoldásán, amely - mint mondta - "remélhetőleg diplomáciai" megoldás lesz.

Izrael nagy nyugati szövetségesei éppen azon fáradoznak, hogy megpróbálják lebeszélni az iráni atomlétesítmények elleni egyoldalú katonai csapásról, és azzal érvelnek, hogy egy ilyen támadás hatására csak megerősödne a teheráni hatalom, kiszélesedne a háború, és összeomlana a világgazdaság. Izrael viszont attól tart, hogy Irán a fejlesztésben gyorsan eljut arra a pontra, amelynél egy korlátozott katonai csapás már nem volna elég egy atomtámadása elhárítására. Az iráni vezetés többször kijelentette, hogy le akarja törölni Izraelt a Föld színéről.

Obama a NBC televíziónak nyilatkozva ismét elmondta, hogy az Egyesült Államok még mindig nem vett ki egyetlen eszközt sem azok közül, amelyekkel Iránt kényszeríteni lehetne állítólagos atomfegyver-programjának feladására. Ezzel katonai beavatkozásra célzott. De hangsúlyozta, hogy Washington diplomáciai megoldást akar, amely egy világkoalíció köré épül.

Mindazonáltal az amerikai elnök nem válaszolt arra a kérdésre, hogy Izrael értesítené-e az Egyesült Állakomat, mielőtt megtámadná Iránt.
"A két ország között a katonai és a hírszerzési információcsere most szorosabb, mint bármikor korábban. Mindig szorosan együtt fogunk működni ennek a problémának a megoldásában, ami remélhetőleg diplomáciai megoldás lesz" - mondta Obama.

Olvasóink írták

  • 1. Emberségetavilágnak 2012. február 06. 08:24
    „Ha ők ketten összefognak...
    Világuralmi törekvések az oszd meg és uralkodj elvén.
    Pedig mindenki megtanulta még kicsi gyermek korában, hogy amíg a bocsok egymással civakodnak, a róka elviszi a sajtot.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életfogytiglant kaphat a WilkiLeaksnek titkos iratokat kiszolgáltató katona

A 24 éves Manninget egyebek között az ellenség segítésével, hírszerzési információk internetes… Tovább olvasom