Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 3°C Még több cikk.

Obama még nem hívta fel Putyint az újraválasztása óta

"Biztos vagyok benne, hogy (az elnökök) beszélni fognak" - jelentette ki Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője.
Barack Obama amerikai elnök még nem hívta fel Vlagyimir Putyint azóta, hogy újból államfővé választották, de szándékában áll ezt tenni - közölte csütörtökön a Fehér Ház szóvivője.

Arra a kérdésre, hogy Obama hallgatása Putyinnak a hatalom csúcsára való visszatérése után vajon nem az amerikai-orosz kapcsolatok lehűlésének a jele-e, Jay Carney kijelentette, hogy a két ország továbbra is együttműködik az iráni helyzettel és más ügyekkel kapcsolatban.

"Biztos vagyok benne, hogy (az elnökök) beszélni fognak" - mondta Carney.

Az Obama-kormány külpolitikájának egyik kulcseleme volt az amerikai-orosz kapcsolatok "újraindítása", és az amerikai elnök Putyin elődjével, a még hivatalban lévő Dmitrij Medvegyev elnökkel az elmúlt három év során jó munkakapcsolatot épített ki. Medvegyev államfői ciklusa alatt Putyin Oroszország miniszterelnöke volt.

Carney szerint a Kremlben végbemenő váltás ellenére nem lesz változás a kétoldalú viszonyban.

"Nyilvánvaló, hogy várakozással tekintünk az Oroszországgal való együttműködés és közös munka elé azokban a kérdésekben, amelyekben egyetértünk, ez pedig független attól, hogy ki az elnök" - mondta Carney.

Hangsúlyozta hogy az amerikai politika nem személyi alapú, hanem a nemzeti érdekeken, valamint azokon a megállapodásokon alapul, amelyeket Washington el tud érni Moszkvával. Ide sorolta az Iránnal kapcsolatos megegyezést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pert indítanak bin Laden özvegyei ellen

Pakisztán azzal vádolja a három nőt, hogy illegálisan keltek át a határon, és éltek több évig az… Tovább olvasom