Délmagyar logó

2017. 04. 29. szombat - Péter 7°C | 22°C Még több cikk.

Obama: nem adjuk fel a fegyveres erőszak elleni harcot

Az elnök indulatoktól sem mentes beszédét megelőzően a demokrata többségű szenátusban megbukott az a törvénymódosítás, amely kiterjesztette volna a fegyvervásárlók bűnügyi és pszichikai háttérellenőrzését.
Az amerikai kormány nem adja fel a fegyveres erőszak elleni harcot, és még mindig képes jelentős változásokat véghezvinni ha azt az amerikaiak sem adják fel - jelentette ki szerdán Washingtonban Barack Obama amerikai elnök.

Az elnöknek a Fehér Ház Rózsakertjében elmondott, indulatoktól sem mentes beszédét megelőzően a demokrata többségű szenátusban megbukott az a törvénymódosítás, amely kiterjesztette volna a fegyvervásárlók bűnügyi és pszichikai háttérellenőrzését.

"Elég szégyenteljes nap ez Washington számára" - hangoztatta az elnök, hozzátéve, hogy a szenátorok egy kisebbsége szerint "nem volt érdemes" megvédeni a gyerekeket. Rámutatott, hogy a történteket csak az "első menetnek" tekinti, és hogy kormánya a kongresszus nélkül is tud lépéseket tenni az emberek megvédése érdekében. De, mint mondta, a kormány a törvényhozással együtt többre menne, ezért arra biztatta a választókat, hogy a "megfelelő embereket" küldjék Washingtonba.

A demokrata többségű szenátus 54:46 arányban támogatta a törvénymódosítást. Az új szabályozás elfogadásához 60 szavazatra lett volna szükség. Közvélemény-kutatások szerint az amerikaiak 90 százaléka - beleértve a republikánus érzelműek 80 százalékát is - támogatná a bűnözők és az elmeháborodottak kizárását a fegyvertulajdonosok köréből.

A kötelező háttérellenőrzések a jelenlegi szabályozás értelmében csak azokra a vevőkre terjednek ki, akik fegyvert szövetségi engedéllyel rendelkező kereskedők üzleteiben kívánnak beszerezni. Itt azonban csak a vásárlások 60 százaléka történik. A megbukott törvénymódosítás értelmében a szűrést azokra is kiterjesztették volna, akik az interneten vagy vásárokon kívánnak fegyvert beszerezni.

Az elnök kijelentette, hogy az amerikai fegyverlobbi és szövetségesei a kompromisszum támogatása helyett "szándékosan hazudtak" a háttérellenőrzés kiterjesztésével kapcsolatban. Hangot adott rosszallásának, amiért több szenátor megrettent attól, hogy fegyverlobbi meg fogja akadályozni az újraválasztását.

Barack Obama személyes ügyének tekinti a fegyveres erőszak visszaszorítását. Az elnök azután indított kampányt a fegyvertartásra vonatkozó szabályok megszigorítására, hogy december 14-én a Connecticut állambeli Newtown egy elemi iskolájában egy fegyveres 26 személlyel - köztük 20 tanulóval - végzett.

Az elnök a republikánusokat hibáztatta a törvénymódosítás kudarca miatt, holott öt demokrata szenátor is törvénymódosítás ellen szavazott. A fegyvertartás megszigorítására vonatkozó indítványok közül elemzők szerint egyedül a háttérellenőrzés megszigorításának volt esélye arra, hogy elnyerje a szövetségi felsőház támogatását.

A republikánus többségű képviselőházban - szenátusi jóváhagyás esetén - a törvénytervezet még keményebb ellenállásba ütközött volna.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lövöldözés egy görög eperültetvényen, sokan megsebesültek

Huszonhét külföldi vendégmunkás sebesült meg szerdán egy görögországi eperültetvényen, amikor… Tovább olvasom