Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Obama: nem lesz könnyű felszámolni a terrorista erőt

Az IÁ-hoz hasonlatos rákfene gyökerestől való kiirtása nem lesz könnyű és nem megy gyorsan" - mondta az elnök.
Barack Obama amerikai elnök kedden kijelentette, hogy üldöztetni fogja a lefejezett újságíró, James Foley gyilkosait, de rámutatott, hogy nem lesz könnyű a haláláért felelős, Iszlám Állam (IÁ) elnevezésű dzsihádista erőt "gyökerestől kiirtani".

Értésre adata, hogy az Egyesült Államok nem hagyja megtorlatlanul, ha az állampolgárait bántódás éri.

"Amerika nem felejt, a kezünk messzire elér, türelmesek vagyunk, az igazságszolgáltatás nem marad el" - hangoztatta Obama az észak-karolinai Charlotte-ban, veteránok előtt mondott beszédében.

"Az IÁ-hoz hasonlatos rákfene gyökerestől való kiirtása nem lesz könnyű és nem megy gyorsan" - mondta az elnök, akinek augusztus 8-i parancsa nyomán amerikai harci gépek mintegy 100 légicsapást mértek a terrorista milíciára. Hétfői bejelentés szerint Obama engedélyezte az IÁ szíriai hátországa feletti felderítő repüléseket is.

Obama egyúttal óvatosságra intett, emlékeztetve arra, hogy a történelem leckéket adott Amerikának, amikor nemzetközi támogatás nélkül vagy meggondolatlanul bocsátkozott "katonai kalandokba". Megfogadta, hogy nem engedi hazáját visszarángatni az iraki háborúba, és hangsúlyozta, hogy az ottani válságra nem jelentene megoldást az, ha nagy létszámú katonai erőt vezényelnének oda, vagy országokat huzamosabb ideig megszállva tartanának, mert az ilyen lépések a szélsőségesek malmára hajtják a vizet.

Az elnök szavai szerint ugyanakkor az Egyesült Államoknak erősen, magabiztosan és bölcsen kell vezető szerepet játszania a világban.
Amerikai hivatalos források szerint egyébként az IÁ tavaly óta egy fiatal amerikai nőt is fogva tart, aki több humanitárius segélyszervezetnek is dolgozott. Nevét a túsz életéért aggódó család kérésére nem hozták nyilvánosságra.

A segélymunkásnő egyike annak a legalább három amerikai állampolgárnak, akik terrorszervezet fogságába estek. Közülük James Foleyt a múlt héten gyilkolták meg és kilátásba helyezték egy másik újságíró, Steven Sotloff megölését is, ha Obama elnök nem vet véget az IÁ elleni légicsapásoknak.

A 26 éves nőért sajtóértesülések szerint az IÁ 6,6 millió dollárt követel, valamint azt, hogy bocsássák szabadon a Lady al-Kaida néven ismertté vált, pakisztáni születésű Áfija Sziddikit, akit azért ítéltek 86 évi szabadságvesztésre, mert azt tervezte, hogy "piszkos bombával", Ebola-vírussal vagy vegyi fegyverrel intéz támadást az Egyesült Államok ellen.

Az Iszlám Állam mellett más szélsőséges csoportoknak is vannak túszaik. Közülük az al-Núszra Front katari közbenjárásra szabadon engedett egy harmadik újságírót, Peter Curtist.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Komor arccal fogott kezet Porosenko Putyinnal

A közösségi portálok látogatói nagy számban kommentálták a két elnök kézfogását. Tovább olvasom